Przełom Online
Małopolski Festiwal Smaku – „Smakosz” w finale
![Małopolski Festiwal Smaku – „Smakosz” w finale](https://imgcdn1.przelom.pl/im/v1/news-900-widen-wm/2014/07/29/7381.jpg)
Chrzanowska firma „Smakosz” ujęła jurorów wojskową grochówką i zwyciężyła w kategorii dań i potraw gotowych w niedzielnym, oświęcimskim półfinale IV Małopolskiego Festiwalu Smaku.
W imprezie zorganizowanej przy Oświęcimskim Centrum Kultury wzięło udział 17 wystawców.
Jurorzy: Theofilos Vafidis („Europa da się lubić”), Tomasz Leśniak (kucharz piłkarskiej reprezentacji Polski) oraz Zbigniew Kurleto (prezes Małopolskiego Stowarzyszenia Kucharzy i Cukierników) kosztowali każdej z konkursowych potraw.
- W ubiegłym roku zdobyliśmy nagrodę za pierogi. W tym roku goście zjedli aż 80 litrów zupy – mówi z dumą Arkadiusz Gwizdała, właściciel „Smakosza”.
Startującą po raz pierwszy w Festiwalu Smaku libiąską restaurację Cafe Club „Nata” festiwalowa publiczność nagrodziła w plebiscycie za kluski z farszem mięsnym. „Nata" dostała zaproszenie na wrześniowy finał w Krakowie.
Wśród uczestników z ziemi chrzanowskiej swoje stoisko mieli również chrzanowska restauracja Stare Mury (serwowała sarnę w suszonych owocach) oraz producent miodu Jacek Chrząścik z Babic.
Finał imprezy odbędzie się 20 i 21 września w Krakowie na placu Wolnica.
(e)
Na zdjęciu: Arkadiusz Gwizdała podaje jurorom do degustacji swój specjał – grochówkę wojskową.
Komentarze
4 komentarzy
A ja dalej pytam ,gdzie mogę zjeść te pierogi?
Gratulacje Arku:)dla całej ekipy
Areczku musze skosztowac tych twoich potraw :)
Gratulacje trzymaj tak dalej Arek !!!