Nie masz konta? Zarejestruj się

Przełom Online

Małopolski Festiwal Smaku – „Smakosz” w finale

11.08.2008 14:56 | 4 komentarze | 3 004 odsłony | red
Chrzanowska firma „Smakosz” ujęła jurorów wojskową grochówką i zwyciężyła w kategorii dań i potraw gotowych w niedzielnym, oświęcimskim półfinale IV Małopolskiego Festiwalu Smaku.
4
Małopolski Festiwal Smaku – „Smakosz” w finale
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Chrzanowska firma „Smakosz” ujęła jurorów wojskową grochówką i zwyciężyła w kategorii dań i potraw gotowych w niedzielnym, oświęcimskim półfinale IV Małopolskiego Festiwalu Smaku. 

W imprezie zorganizowanej przy Oświęcimskim Centrum Kultury wzięło udział 17 wystawców.

Jurorzy: Theofilos Vafidis („Europa da się lubić”), Tomasz Leśniak (kucharz piłkarskiej reprezentacji Polski) oraz Zbigniew Kurleto (prezes Małopolskiego Stowarzyszenia Kucharzy i Cukierników) kosztowali każdej z konkursowych potraw.

- W ubiegłym roku zdobyliśmy nagrodę za pierogi. W tym roku goście zjedli aż 80 litrów zupy – mówi z dumą Arkadiusz Gwizdała, właściciel „Smakosza”.

Startującą po raz pierwszy w Festiwalu Smaku libiąską restaurację Cafe Club „Nata” festiwalowa publiczność nagrodziła w plebiscycie za kluski z farszem mięsnym. „Nata" dostała zaproszenie na wrześniowy finał w Krakowie.

Wśród uczestników z ziemi chrzanowskiej swoje stoisko mieli również chrzanowska restauracja Stare Mury (serwowała sarnę w suszonych owocach) oraz producent miodu Jacek Chrząścik z Babic.

Finał imprezy odbędzie się 20 i 21 września w Krakowie na placu Wolnica.
(e)

Na zdjęciu: Arkadiusz Gwizdała podaje jurorom do degustacji swój specjał – grochówkę wojskową.