Nie masz konta? Zarejestruj się

Przełom Online

TV PRZEŁOM. Idziemy na grzyby

28.09.2009 12:49 | 4 komentarze | 2 442 odsłony | red
Choć prawie całkiem pozbawione wartości odżywczych, grzyby są powszechnie lubianym przysmakiem. Lepiej jednak uważać, gdyż bardzo łatwo pomylić trujące z jadalnymi.
4
TV PRZEŁOM. Idziemy na grzyby
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Choć prawie całkiem pozbawione wartości odżywczych, grzyby są powszechnie lubianym przysmakiem. Lepiej jednak uważać, gdyż bardzo łatwo pomylić trujące z jadalnymi.

Choć ani w tym, ani w ubiegłym roku w powiecie chrzanowskim nie zanotowano zatruć grzybami, lepiej mieć się na baczności. Nawet wytrawni grzybiarze nieraz mogą pomylić grzyba jadalnego z trującym. A to może sie skończyć ciężkim uszkodzeniem narządów wewnętrznych, a nawet śmiercią.

- Zasada jest jedna. Nie znam grzyba, to go nie biorę - taką radę daje wszystkim niepewnym zbieraczom grzybiarz Bronisław Gaweł z Płazy.- W związku ze skażeniem środowiska kumulują również trujące metale ciężkie, zwłaszcza dotyczy to kani, dziko rosnących pieczarek oraz podgrzybków brunatnych - wylicza grzyboznawca Maria Mikrut, kierownik laboratorium w Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Chrzanowie.

Warto pamiętać, że grzybów w żadnej postaci nie powinny spożywać małe dzieci oraz osoby starsze, cierpiące na schorzenia wątroby.
Warto wiedzieć, że ryzyko związane jest także z ich kupowaniem na targowiskach. Każdy sprzedawca powinien posiadać atest na handel konkretną partią grzybów. Wydają je klasyfikatorzy lub grzyboznawcy.
(ES)

ZOBACZ W TV PRZEŁOM

IDZIEMY NA GRZYBY