Nie masz konta? Zarejestruj się

Przełom Online

Mazurek wielkanocny w trzech odsłonach. Poznajcie przepisy

29.03.2024 13:30 | 0 komentarzy | 2 529 odsłony | Grażyna Kaim

Ciastem, które mocno kojarzy się ze świętami wielkanocnymi jest niewątpliwie mazurek. Poznajcie trzy wersje tego ciasta najwyżej ocenione przez jury podczas niedawnego konkursu w skansenie w Wygiełzowie.

0
Mazurek wielkanocny w trzech odsłonach. Poznajcie przepisy
Panie z KGW Płazianki w Płazie ze zwycięskim mazurkiem
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Ciasta przygotowały: KGW Płazianki z Płazy (zajęły I miejsce), Stowarzyszenie Podzamcze w Babicach (II miejsce) i KGW Źrebczanki w Źrebcach (III miejsce).

 


MAZUREK TRADYCYJNY - KGW Płazianki w Płazie
Ciasto

  • 15 dag cukru pudru
  • 1/2 kg mąki
  • 20 dag margaryny lub masła
  • 10 dag miodu gryczanego (3 łyżki)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 jajka (jedno jajko całe i jedno żółtko)
  • 3-4 łyżki kwaśniej śmietany (mały kubek 18%)

Zagnieść ciasto, podzielić na 4 części, upiec 4 placki. Na spód dajemy papier do pieczenia. Pieczemy 15 min. w temp. 170 stopni.

Masa

  • 2 szklanki mleka
  • 2 cukry wanilinowe
  • 4 łyżki grysiku

Wszystko gotować 5 min., ciągle mieszając. Ostudzić.
Osobno utrzeć1 kostkę masła z 1 szklanką cukru pudru. Dodawać masę grysikową. Ucierać. Masę podzielić na dwie części. Do jednej dać kakao, do drugiej sok z cytryny lub rozpuszczony kwasek cytrynowy. Pierwszy placek posmarować masą białą, nałożyć drugi placek, a na niego dać konfiturę z czarnej porzeczki. Położyć kolejny placek, posmarować masą ciemną. Nałożyć ostatni placek. Na wierzch dajemy polewę czekoladową.

Polewa

  • 3 łyżki kopiaste cukru
  • 3 łyżki mleka
  • 3 dag kakao (3 łyżki z małym czubkiem)
  • 10 dag margaryny

Wszystko razem wymieszać, zagotować - ciągle mieszając. Gdyby się warzyła kapnąć trochę wrzątku. Po odstawieniu nadal mieszać, ciepłą polać placek. Dowolnie udekorować.

***

MAZUREK SZLACHECKI - Stowarzyszenie Podzamcze w Babicach
Ciasto

  • 34 dag (2 szklanki) - mąki pszennej
  • 37 dag (1,5 szklanki) - masła lub margaryny
  • 12 dag (ponad pół szklanki) cukru pudru
  • 5 żółtek jaj
  • 10 dag migdałów
  • sól do smaku
  • 1/3 łyżeczki olejku cytrynowego
  • 1 jajko do smarowania ciasta
  • 5 dag konfitury owocowej lub świeżych owoców

Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszysta masę, dodać posiekane migdały, przetarte przez drobne sitko gotowane 4 żółtka oraz 1 żółtko surowe, całość wymieszać. Dodać przesianą mąkę, odrobinę soli, olejek cytrynowy, wyrobić ciasto. Odstawić na ok. 30 min., aby odpoczęło. Z ciasta odłożyć 1/3 część, pozostałe ciasto rozwałkować na placek, wyłożyć nim dno formy. Z odciętej 1/3 części ciasta uformować w cienkie wałeczki, ułożyć je na powierzchni ciasta tak aby powstała kratka. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 160 stopni przez 30 min. na złoty kolor. Gdy ciasto ostygnie, w kratki nałożyć konfiturę lub świeże owoce.

Glazura cukrowa

  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki wody
  • 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego

Cukier zalać zagotowaną i przestudzona wodą, dodać kwasek cytrynowy, dokładnie wymieszać tak, aby cukier zupełnie się rozpuścił. Ciepłą glazurą polać mazurek.

***

MAZUREK ŹREBCZAŃSKI - KGW Źrebczanki w Źrebcach
Ciasto

  • 27 dag miodu
  • 33 dag masła
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • 2 cukry wanilinowe
  • 3 szklanki mąki
  • 2 słoiczki powideł śliwkowych

Miód, masło i cukier zagotować i ostudzić. Po ostudzeniu przelać do miski i dodać do tego jajka sodę i cukier wanilinowy. Dodać tyle mąki, ile ciasto zabierze, tj. ok. 3 szklanek - wszystko wymieszać, wyrobić. Podzielić ciasto na trzy równe placki. Dwa placki piec ok. 15-20 min. w temp. 180 stopni; trzeci placek piec razem z orzechami w lśniącym karmelu (opis przy dekoracji). Dwa pierwsze placki posmarować powidłami.

Masa

  • 1 litr mleka
  • 10 łyżek kaszy manny
  • 10 łyżek cukru
  • 2 kostki masła
  • 1 kostka margaryny
  • 1 łyżka aromatu amaretto / migdałowego

Gotować mleko z cukrem i kaszą manną i ostudzić. Utrzeć masło z margaryną. Do masła dodać po łyżce zimnej masy grysikowej i mieszać na gładka masę. Na koniec dodać aromat. Po 1/3 masy rozłożyć na dwa placki a trzecią część wykorzystać na wykończenie brzegów.

Dekoracja
Karmel orzechowy: 30 dag orzechów włoskich, 10 dag masła, 10 dag cukru, 2 łyżki miodu
Orzechy pokroić drobno nożem. W rondelku umieścić masło, cukier, miód i roztopić. Dodać do tego orzechy, przesmażać je, mieszać, nie spalić - ok. 3 minut. Gorącą masę przełożyć na trzeci surowy placek i razem piec ok. 8 minut.
Polewa czekoladowa błyszcząca: 10 dag masła, 2 łyżki cukru, 2 łyżki mleka, 2 łyżki kakao
Masło zagotować z cukrem. Po rozpuszczeniu cukru dodajemy kakao i mleko. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i 5 minut mieszać na małym ogniu. Szybko przelać na placek.