Mazurek wielkanocny w trzech odsłonach. Poznajcie przepisy - przelom.pl
Zamknij

Mazurek wielkanocny w trzech odsłonach. Poznajcie przepisy

12:30, 29.03.2024
Skomentuj Panie z KGW Płazianki w Płazie ze zwycięskim mazurkiem Panie z KGW Płazianki w Płazie ze zwycięskim mazurkiem

Ciastem, które mocno kojarzy się ze świętami wielkanocnymi jest niewątpliwie mazurek. Poznajcie trzy wersje tego ciasta najwyżej ocenione przez jury podczas niedawnego konkursu w skansenie w Wygiełzowie.

Ciasta przygotowały: KGW Płazianki z Płazy (zajęły I miejsce), Stowarzyszenie Podzamcze w Babicach (II miejsce) i KGW Źrebczanki w Źrebcach (III miejsce).

 


MAZUREK TRADYCYJNY - KGW Płazianki w Płazie
Ciasto
  • 15 dag cukru pudru
  • 1/2 kg mąki
  • 20 dag margaryny lub masła
  • 10 dag miodu gryczanego (3 łyżki)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 jajka (jedno jajko całe i jedno żółtko)
  • 3-4 łyżki kwaśniej śmietany (mały kubek 18%)

Zagnieść ciasto, podzielić na 4 części, upiec 4 placki. Na spód dajemy papier do pieczenia. Pieczemy 15 min. w temp. 170 stopni.

Masa

  • 2 szklanki mleka
  • 2 cukry wanilinowe
  • 4 łyżki grysiku

Wszystko gotować 5 min., ciągle mieszając. Ostudzić.
Osobno utrzeć1 kostkę masła z 1 szklanką cukru pudru. Dodawać masę grysikową. Ucierać. Masę podzielić na dwie części. Do jednej dać kakao, do drugiej sok z cytryny lub rozpuszczony kwasek cytrynowy. Pierwszy placek posmarować masą białą, nałożyć drugi placek, a na niego dać konfiturę z czarnej porzeczki. Położyć kolejny placek, posmarować masą ciemną. Nałożyć ostatni placek. Na wierzch dajemy polewę czekoladową.

Polewa

  • 3 łyżki kopiaste cukru
  • 3 łyżki mleka
  • 3 dag kakao (3 łyżki z małym czubkiem)
  • 10 dag margaryny

Wszystko razem wymieszać, zagotować - ciągle mieszając. Gdyby się warzyła kapnąć trochę wrzątku. Po odstawieniu nadal mieszać, ciepłą polać placek. Dowolnie udekorować.

***

MAZUREK SZLACHECKI - Stowarzyszenie Podzamcze w Babicach
Ciasto

  • 34 dag (2 szklanki) - mąki pszennej
  • 37 dag (1,5 szklanki) - masła lub margaryny
  • 12 dag (ponad pół szklanki) cukru pudru
  • 5 żółtek jaj
  • 10 dag migdałów
  • sól do smaku
  • 1/3 łyżeczki olejku cytrynowego
  • 1 jajko do smarowania ciasta
  • 5 dag konfitury owocowej lub świeżych owoców

Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszysta masę, dodać posiekane migdały, przetarte przez drobne sitko gotowane 4 żółtka oraz 1 żółtko surowe, całość wymieszać. Dodać przesianą mąkę, odrobinę soli, olejek cytrynowy, wyrobić ciasto. Odstawić na ok. 30 min., aby odpoczęło. Z ciasta odłożyć 1/3 część, pozostałe ciasto rozwałkować na placek, wyłożyć nim dno formy. Z odciętej 1/3 części ciasta uformować w cienkie wałeczki, ułożyć je na powierzchni ciasta tak aby powstała kratka. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 160 stopni przez 30 min. na złoty kolor. Gdy ciasto ostygnie, w kratki nałożyć konfiturę lub świeże owoce.

Glazura cukrowa

  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki wody
  • 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego

Cukier zalać zagotowaną i przestudzona wodą, dodać kwasek cytrynowy, dokładnie wymieszać tak, aby cukier zupełnie się rozpuścił. Ciepłą glazurą polać mazurek.

***

MAZUREK ŹREBCZAŃSKI - KGW Źrebczanki w Źrebcach
Ciasto

  • 27 dag miodu
  • 33 dag masła
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • 2 cukry wanilinowe
  • 3 szklanki mąki
  • 2 słoiczki powideł śliwkowych

Miód, masło i cukier zagotować i ostudzić. Po ostudzeniu przelać do miski i dodać do tego jajka sodę i cukier wanilinowy. Dodać tyle mąki, ile ciasto zabierze, tj. ok. 3 szklanek - wszystko wymieszać, wyrobić. Podzielić ciasto na trzy równe placki. Dwa placki piec ok. 15-20 min. w temp. 180 stopni; trzeci placek piec razem z orzechami w lśniącym karmelu (opis przy dekoracji). Dwa pierwsze placki posmarować powidłami.

Masa

  • 1 litr mleka
  • 10 łyżek kaszy manny
  • 10 łyżek cukru
  • 2 kostki masła
  • 1 kostka margaryny
  • 1 łyżka aromatu amaretto / migdałowego

Gotować mleko z cukrem i kaszą manną i ostudzić. Utrzeć masło z margaryną. Do masła dodać po łyżce zimnej masy grysikowej i mieszać na gładka masę. Na koniec dodać aromat. Po 1/3 masy rozłożyć na dwa placki a trzecią część wykorzystać na wykończenie brzegów.

Dekoracja
Karmel orzechowy: 30 dag orzechów włoskich, 10 dag masła, 10 dag cukru, 2 łyżki miodu
Orzechy pokroić drobno nożem. W rondelku umieścić masło, cukier, miód i roztopić. Dodać do tego orzechy, przesmażać je, mieszać, nie spalić - ok. 3 minut. Gorącą masę przełożyć na trzeci surowy placek i razem piec ok. 8 minut.
Polewa czekoladowa błyszcząca: 10 dag masła, 2 łyżki cukru, 2 łyżki mleka, 2 łyżki kakao
Masło zagotować z cukrem. Po rozpuszczeniu cukru dodajemy kakao i mleko. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i 5 minut mieszać na małym ogniu. Szybko przelać na placek.

 

(Grażyna Kaim)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

OSTATNIE KOMENTARZE

Więźniowe z Trzebini wskazali na Trzaskowskiego

Mietek w punkt koniec z pisem

@hotin

05:31, 2025-05-22

Znane chrzanowianki w roli modelek

Ohyda, typowa dla lewaków a czy Maciaszek przyodział kieckę? On lubi i umie w kiecki.

PO do piekła

22:33, 2025-05-21

Kasztanowa będzie rozkopana

Hej 👋Super promocja na opony 315/80r22.5 XDY3 20PR budowlana przy odbiorze osobistym w Alwerni od 840 netto,13r22.5HF768 od 960 netto, 385/65r22.5 ST022 od 860 netto. BUDOWLANE 315/80R22.5 22PR SUPER OPONY ilość ograniczona.Opony385/65r22.5BT180 i BA226blacklion netto,GL286T, 10.00-20koparka od 725 zł 502253638 CENY DO NEGOCJACJI PRZY DUŻYM ZAMÓWIENIU Artur Daczyński mamy inne rozmiary dowozimy, ciężarowe, koparki, rolnicze, wozidła,wózki widłowe, felgi.Opony Blacklion, Alliance ,Golden crown,West lake, Speedway, Grenlander, Satoya, Agate,Goodride, Advance inne marki które są w Polsce. Konig do koparki 10.00-20 9.00-20 8.25-20,11.00-20, 315/80r22.5. Z ceną się dogadamy. Dzwońcie 502253638.Artur mamy też opony do Uaza i osobowych. Wysyłka lub odbiór osobisty w Alwerni. Piszcie [email protected] 502253638 Artur Daczyński opony dętkowe i bezdętkowe. Opony dla wozów strażackich OSP 12r20 jodełki i innych. ZAPRASZAMY

Artur Daczyński

21:38, 2025-05-21

Więźniowe z Trzebini wskazali na Trzaskowskiego

Nie podoba wam się że więźniowie głosują na Rafała ale to że Karol jak i całe PIS wykorzystują katolicyzm do zbierania głosów to jest lepsze tak ? Ci zawistni ludzie z Pisu mają tyle wspólnego z Bogiem co ....nawet nie wiem co napisać ech. Więźniowie mądrzejsi niż elektoraT Pisu.

MietekOgarnięty

20:41, 2025-05-21

0%