Przełom Online
TV PRZEŁOM. Pieczone w plenerze
![TV PRZEŁOM. Pieczone w plenerze](https://imgcdn1.przelom.pl/im/v1/news-900-widen-wm/2014/07/29/4785.jpg)
Lato to idealny czas na pikniki w plenerze. W ramach cyklu "Gotowanie z TV Przełom" odwiedziliśmy Tomasza Piszczka w Psarach. Zaprosił nas na najwyższe wzniesienie we wsi zwane Skotnicą, gdzie pokazał, jak przyrządzić wyśmienitą i ulubioną lokalną potrawę – pieczone ziemniaki.
Tomasz Piszczek na co dzień pracuje jako szef kuchni w pięciogwiazdkowym hotelu w Krakowie. Gotował dla wielu osobistości znanych na całym świecie, m.in. Georga Busha, czy Władimira Putina. Tym razem postawił jednak na tradycję i lokalność w urokliwym otoczeniu łąk i lasów.
- Pieczone najlepiej smakują na świeżym powietrzu. Te przyrządzane po psarsku różnią się od cabańskich tym, że nie dodaje się do nich buraka. Są potrawą prostą do wykonania, a jednocześnie bardzo smaczną – podkreśla Tomasz Piszczek.
Nasz bohater jest równocześnie geologiem – hobbystą. Opowiada przy okazji o skamieniałościach, jakie można znaleźć w najbliższej okolicy.
(e)
ZOBACZ W TV PRZEŁOMPIECZONE W PLENERZE
Komentarze
5 komentarzy
Zwycieskie ziemniaki " po Cabańsku" z festivalu smaku w krk byly bez burakow.. smacznego
Dodanie buraka daje piekny kolor ziemniakow.Bez tego" kolorku " to juz nie to.Rozpowszechniam te ziemniki da drugiej polkuli.
Przecież buraków nie musisz dawać.
a ja wole te psarkie pieczone bo buraki są bardzo mi nie w sos:-)
Do młodych ziemniaków wystarczy sam boczek i kiełbaska, po co ten olej? smak tracą przez to, ja wole nasze po cabańsku i obierane bez skórki.