Nie masz konta? Zarejestruj się

Przełom Online

TV PRZEŁOM. Pieczone w plenerze

17.06.2010 12:23 | 5 komentarzy | 2 002 odsłony | red
Lato to idealny czas na pikniki w plenerze. W ramach cyklu "Gotowanie z TV Przełom" odwiedziliśmy Tomasza Piszczka w Psarach. Zaprosił nas na najwyższe wzniesienie we wsi zwane Skotnicą, gdzie pokazał, jak przyrządzić wyśmienitą i ulubioną lokalną potrawę – pieczone ziemniaki.
5
TV PRZEŁOM. Pieczone w plenerze
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Lato to idealny czas na pikniki w plenerze. W ramach cyklu "Gotowanie z TV Przełom" odwiedziliśmy Tomasza Piszczka w Psarach. Zaprosił nas na najwyższe wzniesienie we wsi zwane Skotnicą, gdzie pokazał, jak przyrządzić wyśmienitą i ulubioną lokalną potrawę – pieczone ziemniaki.

Tomasz Piszczek na co dzień pracuje jako szef kuchni w pięciogwiazdkowym hotelu w Krakowie. Gotował dla wielu osobistości znanych na całym świecie, m.in. Georga Busha, czy Władimira Putina. Tym razem postawił jednak na tradycję i lokalność w urokliwym otoczeniu łąk i lasów.

- Pieczone najlepiej smakują na świeżym powietrzu. Te przyrządzane po psarsku różnią się od cabańskich tym, że nie dodaje się do nich buraka. Są potrawą prostą do wykonania, a jednocześnie bardzo smaczną – podkreśla Tomasz Piszczek.

Nasz bohater jest równocześnie geologiem – hobbystą. Opowiada przy okazji o skamieniałościach, jakie można znaleźć w najbliższej okolicy.
(e)

ZOBACZ W TV PRZEŁOM

PIECZONE W PLENERZE