Przełom Online
LIBIĄŻ. Dużo folkloru na placu Słonecznym (ZDJĘCIA)
Wieloziarnisty, żytni, na zakwasie, a nawet czekoladowy – to rodzaje chlebów, jakich próbowali w sobotę uczestnicy festiwalu Na pograniczu kultur. Zobaczyli też jak wygląda tradycyjne, śląskie wesele.
W trakcie zorganizowanego przez Libiąskie Centrum Kultury festiwalu można było zobaczyć tradycje i obyczaje mieszkańców Małopolski i Śląska. Nasze województwo reprezentowały lokalne grupy śpiewacze i koła gospodyń wiejskich, a członkowie Zespołu Ludowego Pieśni i Tańca "Osiny" pokazali śląskie zwyczaje weselne.
Dzieci szczególnie zainteresowało tworzenie maskotek z siana i warsztaty ceramiczne. Kluczowym punktem imprezy był Festiwal Chleba, czyli konkurs na najlepsze pieczywo.
- Wszystkie wypieki powstały na bazie naturalnych produktów, to było czuć. Wszyscy startujący się postarali, ale mi szczególnie smakował chleb żytnio-pszenny z dużą ilością kminku - oceniał juror Aleksander Wierzba.
W kategorii grupowej rywalizację wygrały Gromcaneczki, a w indywidualnej Adam Dróżbik z Żarek.
(ko)
Aktualizacja 12.06.2014, 18:50