Przełom Online
To ciasto idealnie sprawdzi się do kawy
Weekend możemy sobie osłodzić bardzo dobrym i delikatnym ciastem na biszkopcie o tajemniczej nazwie Bogini Wenus. Doskonale sprawdzi się jako deser dla całej rodziny lub podczas imprezy.
Biszkopt:
- 8 jaj
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki proszki do pieczenia
- 4 łyżki oleju
Wykonanie:
Białko ubijamy cukrem, dodajemy żółtka i nadal ubijamy. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i olejem. Delikatnie mieszamy wszystkie składniki. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 35-40 minut w temperaturze 180 st. C. Kroimy biszkopt na dwie części.
Masa:
- 2 serki typu „Bieluch"
- 2 galaretki pomarańczowe
- 1 śmietana „Śnieżka" w proszku
- 0,5 l śmietany kremówki
- 6 łyżek cukru pudru
Wykonanie:
Galaretki rozpuszczamy w dwóch szklankach wody i studzimy. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i „Śnieżką". Do ubitej śmietany dodajemy serki i wlewamy tężejącą galaretkę. Wszystko mieszamy. Czekamy chwilę, aż masa zacznie tężeć. Wykładamy ją na dolną część biszkopta i przykrywamy jego drugą częścią. Wierzch ciasta smarujemy dżemem brzoskwiniowym i posypujemy uprażonym kokosem (10 dag kokosu, 3 łyżki cukru i 2 łyżki masła). Smacznego!