Przełom Online
Spróbujcie pysznej przekąski
Spotkanie z przyjaciółmi czy domowe przyjęcie. Nie macie pomysłu co z tej okazji przygotować. Polecamy sprawdzone grissini z boczkiem i cebulą.
SKŁADNIKI
2 szklanki mąki
1 łyżeczka soli
40 gram drożdży
1/4 szklanki ciepłej wody
1-2 cebule
2 łyżki oliwy
20 dkg wędzonego boczku
PRZYGOTOWANIE
Mąkę przesiać, wymieszać z solą i zrobić dołek. Rozkruszyć drożdże, wymieszać je z ciepłą wodą i wlać do dołka. Posypać odrobiną mąki, a następnie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 10-15 minut. Jeśli jest zbyt gęste dodać 2-3 łyżki oleju.
Cebulę zeszklić z wędzonym boczkiem i ostudzić. Następnie dodać wraz z oliwą do drożdży z mąką i wszystko zagnieść. Gotowe ciasto odstawić na 10-15 minut.
Z ciasta formujemy paluchy. Pieczemy je w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut.
Gotowe paluchy możemy posmarować masłem czosnkowym.