Trzebinia
Uczniowie przygotowali wielką wigilię w szkole
Prawie tydzień trwały przygotowania do wspólnej kolacji, jaką urządziła młodzież w Zespole Szkół Ekonomiczno - Chemicznych w Trzebini. Skleiła ponad trzysta uszek, setki pierogów i ugotowała dziesiątki litrów barszczu oraz żurku.
- To już tradycja. Co rok uczniowie przygotowują dwanaście potraw, starając się nie kopiować przepisów z roku poprzedniego. Tym razem wyszła przepyszna chałka, kilka nowych sałatek oraz ryba - miruna. Mamy 45 gości -mówi Dorota Suruło nauczyciel w klasach technikum usług gastronomicznych, która razem z Joanną Kulawik szkoli młodych kucharzy.
- Sami się zgłaszamy do przygotowań. Po prostu lubimy gotować - przyznaje uczennica Wiktoria Mirek.
- Nie wszyscy znają tę zupę, ale u mnie w domu zawsze jest na wigilii żurek z fasolą i grzybami. Dzięki takim akcjom możemy podzielić się przepisami i poznać nowe - mówi Dominika Bartyzel.
- Planujemy też organizację wigilii w każdej klasie gastronomicznej. W domu również wielu z nas zamierza samodzielnie lub z pomocą rodziny zrobić pyszną kolację - dodaje Weronika Nowak.
Uczniowie zaprosili na wigilię dyrekcję, nauczycieli i wszystkich pracowników szkoły. W prace zaangażowali się: Dominika Bartyzel, Kamil Dziewanowski, Daria Braś, Natalia Dzedzyk, Wiktoria Mirek, Weronika Nowak, Filip Jurczyk, Norbert Pałka, Szymon Gędłek, Jakub Paczyński, Gabriel Mazur, Ola Filipowska, Patrycja Gaj, Natalia Lasoń, Damian Łabuzek, Aneta Jurek, Monika Staroń, Weronika Irzyńska, Ania Daniec, Ania Kruczek, Nikola Senior, Małgorzata Ślusarczyk, Magda Koniarek, Ewelina Urbaniak, Krystian Kwadrans.