Libiąż
Znakomite drożdżówki na koniec sezonu truskawkowego
SKŁADNIKI: (na 6 drożdżówek)
CIASTO DROŻDŻOWE:
20 g świeżych drożdży
1/3 łyżeczki soli
30 g masła
1 jajko
60 g cukru pudru
300 g mąki tortowej typ 450
125 ml mleka
MASA SEROWA:
300 g gęstego mielonego sera białego z wiaderka (na sernik)
50 g cukru pudru
10 - 12 g cukru z wanilią
1/2 opakowania budyniu śmietankowego lub 20 g mąki ziemniaczanej
KRUSZONKA:
50 g masła
50 g cukru (kryształ)
75 g mąki pszennej krupczatki
DO POSMAROWANIA CIASTA:
1 jajko
OWOCE:
około 30 dag truskawek. Jeżeli są duże kroimy na mniejsze kawałki.
LUKIER (fakultatywnie)
Przepis:
1. Do ciepłego mleka wkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru, 2 łyżki mąki i mieszam.
2. Rozczyn pozostawiamy pół godziny przykryty ściereczką do wyrośnięcia.
3. W między czasie przygotowujemy kruszonkę: wszystkie składniki zagniatamy i wsadzamy do lodówki.
4. Przygotowujemy ser, mieszając wszystkie składniki i wkładamy do lodówki.
5. Przesiewamy mąkę do której dodajemy wyrośnięty rozczyn i wszystkie składniki. Na końcu dodajemy jajko i wyrabiamy ciasto.
6. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i czekamy 1h aż wyrośnie.
7. Wyrośnięte ciasto dzielimy na sześć równych części i tworzymy kulki, które kładziemy na brytfannie, wyłożonej papierem. Przykrywamy i czekamy 20 minut do ponownego ich wyrośnięcia.
8. Wyrośnięte bułeczki spłaszczamy spodem szklanki. W wytworzonym rowku umieszczamy masę serową, truskawki. Smarujemy rozmąconym jajem i posypujemy kruszonką.
9. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni góra/dół, środkowa półka i pieczemy około 30 minut w zależności (od piekarnika).
Po upieczeniu, jeśli ktoś lubi, polewamy drożdżówki lukrem. Robimy go mieszając cukier puder z gorącą wodą.
Życzymy Smacznego