Nie masz konta? Zarejestruj się

Artykuły sponsorowane

Monitoring szkodników w firmach - sprawdź jakie normy należy spełnić

07.05.2018 12:06 | 0 komentarzy | 2 958 odsłony | STANDER

Artykuł sponsorowany

Podejmując decyzję o założeniu biznesu, zajmującego się produkcją lub wprowadzeniem żywności do obiegu, należy wdrożyć system monitoringu szkodników. Regulowany jest on za pomocą ustawy, dwóch rozporządzeń i wielu wymogów - należą do nich m.in. HACCP, GMP/GHP, BRC, IFS.

0
Monitoring szkodników w firmach - sprawdź jakie normy należy spełnić
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Ustawa to podstawa
Ustawa z dnia Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o Bezpieczeństwie Żywności i Żywienia (Dz. U. z dnia 27 września 2006 r.), określa konieczność wprowadzenia HACCP i monitoring szkodników, dla każdej gastronomii - niezależnie od wielkości firmy.

Ustawa cytuje i przypomina o przepisy rozporządzenia (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego (ustalająca zasady prawa i bezpieczeństwa żywnościowego) i rozporządzenia (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego (ustalająca sprawy higieny środków spożywczych).

Co przed HACCP?
Nim zajmiemy się wdrożeniem najważniejszego systemu HACCP, należy zainteresować się GMP (Good Manufacturing Practice, czyli Dobra Praktyka Produkcyjna) i GHP (Good Hygiene Practice, czyli Dobra Praktyka Higieniczna).

GHP jest ściśle związany z systemem IPM, czyli integrowanymi metodami i środkami zwalczania szkodników, natomiast jest on określony przez definicję FAO. Oznacza to m.in. dokładne zaplanowanie wszystkich technik, metod i środków zwalczających szkodniki oraz wprowadzenie najlepszych do swojej działalności. Należy pamiętać o kwestiach ekologicznych i ekonomicznych, minimalizując ryzyko dla zdrowia ludzi i środowiska.

Warto rozważyć kontakt i współpracę z zewnętrzną firmą DDD, zajmującą się zabezpieczaniem obiektów przed szkodnikami sanitarnymi. Oszacują oni skalę problemu i zaproponują najlepsze rozwiązania.
Co może być problemem?

Najczęstszym problemem są m.in.:

Szkodniki zbożowe
Mklik, wołek zbożowy, wołek ryżowy itp. to ogromne problemy dla gastronomii. Jeśli pojawią się owady, oznacza to zainfekowaną żywność, której należy się pozbyć.

Gryzonie
Myszy, szczury itp. W razie występowania należy skontaktować się z profesjonalną firmą, która zajmuje się deratyzacją i dezynfekcją (firmy DDD).

Owady latające i biegające
Muchy, osy, karaluchy itp. Należy niezwłocznie namierzyć gniazdo lub przyczynę występowania problemu i rozpocząć proces dezynsekcji.

Zwierzęta dzikie i domowe
Problemy z ptakami, psami i kotami, mogą być spowodowane źle zabezpieczonymi odpadami. Pozbycie się szkodników, nie powinno stanowić problemu - zwłaszcza jeśli nie dostały się one do wnętrza lokalu.

Jeśli problem jest niemożliwy do wyeliminowania, należy zminimalizować go do akceptowalnego poziomu.

Jak może pomóc firma DDD?
Przed podjęciem współpracy z firmą DDD, należy ustalić z jej przedstawicielem działania podczas monitoringu szkodników w firmie. Do najważniejszych czynności należą:
1. Przeprowadzenie szczegółowej inspekcji pod kątem występowania szkodników, określającej dokładny rodzaj problemu.
2. Udostępnienie niezbędnych narzędzi do monitoringu szkodników w firmie i utrzymania ich w odpowiedniej skuteczności.
3. Regularne badanie stanu obiektu i możliwości pojawienia się szkodników.
4. Przedstawienie odpowiedniego sposobu magazynowania żywności.


Dowiedz się więcej: Stander.pl - monitoring szkodników sanitarnych

 

Artykuł sponsorowany