Nie masz konta? Zarejestruj się

Przełom Online

PŁAZA. Festiwal ziemniaków - zgłoś swój garnek

02.09.2011 09:52 | 3 komentarze | 6 526 odsłon | red
Niedziela, 4 września, upłynie w Płazie pod znakiem święta plonów. W trakcie imprezy na słono zjemy pieczone z Konkursu na Najsmaczniejsze Ziemniaki po Cabańsku, a na słodko wyroby przywiezione na VII Święto miodu. Można jeszcze zgłaszać swoje garnki do ziemniaczanej rywalizacji.
3
PŁAZA. Festiwal ziemniaków - zgłoś swój garnek
Jednią pieką ziemniaki pod pokrywką, inni z liściem kapusty i pod darnią
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Niedziela, 4 września, upłynie w Płazie pod znakiem święta plonów. W trakcie imprezy na słono zjemy pieczone z Konkursu na Najsmaczniejsze Ziemniaki po Cabańsku, a na słodko wyroby przywiezione na VII Święto miodu. Można jeszcze zgłaszać swoje garnki do ziemniaczanej rywalizacji.

Dożynki rozpoczną się tradycyjną mszą świętą w kościele pw. Podwyższenia Krzyża Świętego w Płazie o godz. 13.00. Następnie korowód dożynkowy przejdzie na boisko sportowe KS Tempo. O godz. 14.30 zabawa rozpocznie się na dobre, po wcześniejszych przemowach lokalnych władz. Muzyczną oprawę zapewni kapela góralska Ciupaga z Łącka oraz Franciszek Makuch.

W ramach dożynek zasmakujemy przysmaków z Festiwalu Ziemniaków po Cabańsku oraz VII Święta Miodu.

- O godz. 16.00 rozpocznie się pieczenie ziemniaków. Jurorami w Konkursie na najsmaczniejsze Ziemniaki po Cabańsku będą dziennikarze m.in. z „Gazety Krakowskiej”, „Przełomu” i Radia Kraków – mówi Małgorzata Wojar z biura promocji Starostwa Powiatowego w Chrzanowie.

Termin wysyłania zgłoszeń do konkursu minął 26 sierpnia, lecz dla spóźnialskich istnieje szansa na wystartowanie w ziemniaczanej konkurencji. Swój udział można zgłosić jeszcze telefoniczne, a formularz (dostępny na www.powiat-chrzanowski.pl) donieść w dniu imprezy. Dla zwycięzców przygotowano nagrody.

4 września przekonamy się, czy wygrają ziemniaki po cabańsku z burakami. Tak zostały zarejestrowane na liście Produktów Tradycyjnych województwa małopolskiego. Czy może smakiem zaskoczą pieczone z koperkiem, które smakosze docenili w zeszłym tygodniu podczas Święta Ziemniaka w Psarach? Przekonamy się o tym w najbliższą niedzielę.
(mg)