Nie masz konta? Zarejestruj się

Tradycyjna kuchnia lokalna

Racuchy bolęcińskie, czyli historia sentymentalna

28.06.2019 14:57 | 1 komentarz | 1 844 odsłona | Grażyna Kaim

Agnieszka Mendela z Bolęcina dostała od babci przepis na racuchy z jabłkami. Właściwie nie musiała go dostawać, bo od dziecka przyglądała się, jak babcia je robi.

1
Racuchy bolęcińskie, czyli historia sentymentalna
Agnieszka Mendela trze jabłka do ciasta na racuchy. FOT. GRAŻYNA KAIM
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas



Dla Agnieszki Mendeli, koordynatorki wioski tematycznej w Bolęcinie (Wioska pod skałą), racuchy to wspomnienia - dzieciństwa, babci, rytuałów, które na zawsze odeszły w przeszłość.
- Przypomina mi się, jak idę z babcią do pola. Brałyśmy ze sobą właśnie racuchy, bo nie było kanapek. Jak panie siadały, żeby odpocząć (bo tych pań było zazwyczaj kilka - pomagały sobie wzajemnie przy pracy w polu), to częstowało się nimi. Nie tylko moja babcia przynosiła do pola te racuchy. Inne panie też. Albo ciasta drożdżowe ze śliwkami czy jabłkami. Takie wysokie, puchate... Do tego była woda z sokiem malinowym, z malin zbieranych w lesie. Butelka z sokiem po kilku godzinach była oblepiona mrówkami - wspomina z sentymentem pani Agnieszka. Teraz, w dorosłym życiu, sama często robi racuchy zapamiętane z dzieciństwa.
A sposobów na racuchy jest kilka. Niektóre gospodynie dodają drożdże, żeby ładnie urosły, inne nie. Jedne dają pokrojone w kawałki lub starte jabłka, inne jagody czy śliwki. Podawać też można je na różne sposoby: z cukrem pudrem albo śmietaną i domową konfiturą. Albo zupełnie bez niczego. Jak kto woli. A i tak na pewno będą smakować.
Już wkrótce receptura na racuchy bolęcińskie ma szansę znaleźć się na ministerialnej liście produktów tradycyjnych.

Przepis na racuchy bolęcińskie

Z poniższej receptury wyjdzie nam około 30 racuchów. Do ich wykonania potrzebujemy: 2-3 szklanki mąki pszennej, 1 jajko, 3/4 szklanki mleka, 3/4 szklanki wody, łyżka stołowa cukru, szczypta soli, płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 4-5 twardych jabłek, tłuszcz do smażenia.

Wykonanie:
Do miski wbijamy jajko, dodajemy stopniowo przesianą przez sitko mąkę, dolewamy mleko, wodę i roztrzepujemy. Konsystencja ciasta powinna być bardziej gęsta niż na naleśniki. Gdy ciasto jest gotowe, dodajemy trochę soli do smaku, cukru i proszek do pieczenia. Jabłka obieramy, kroimy w talarki lub ścieramy na tarce z dużymi otworami, i dodajemy do ciasta; mieszamy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i nakładamy łyżką ciasto z jabłkami. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Przed podaniem racuchy można posypać cukrem pudrem lub - tak jak na zdjęciu - nałożyć na nie kwaśną śmietanę i konfiturę.