Świetnie smakuje zarówno z serem mozzarella i pomidorami, makaronem, jak i pieczywem. Można wykonać je samodzielnie, a przepis wcale nie jest trudny.
Składniki:
pęczek bazylii
garść orzeszków piniowych
kawałek sera parmezan1 /3 szklanki oliwy
2 małe ząbki czosnku
sól, pieprz
Większą część orzeszków wrzucamy na patelnię. Prażymy je mieszając przez kilka minut, żeby lekko się zarumieniły.Ścieramy parmezan. Dodajemy dwa małe ząbki czosnku. Bazylię oraz wszystkie inne składniki z wyjątkiem soli i pieprzu umieszczamy w moździerzu i ucieramy tak długo, aż uzyskamy niemal gładką masę. Można zblendować blenderem. Dodajemy sól i pieprz.
Pesto najlepiej jest podawać od razu. Można nałożyć go na pokrojone plasterki mozzarelli i pomidora, podać w miseczce i dołożyć kawałki bagietki. Można też dodać jako sos do makaronu. Smacznego!
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz