Przepis na grzybki marynowane - przelom.pl
Zamknij

Przepis na grzybki marynowane

Joanna BielJoanna Biel 16:14, 11.10.2024 Aktualizacja: 17:33, 14.10.2024
Skomentuj

Oto prosty przepis na grzybki marynowane, które będą idealne jako przekąska, dodatek do sałatek czy kanapek:

Składniki:

Grzyby:

1 kg świeżych grzybów (np.  podgrzybki, borowiki)

Zalewa:

1 szklanka octu 10%

2 szklanki wody

1 łyżka soli

2 łyżki cukru

4 liście laurowe

6 ziaren ziela angielskiego

10 ziaren pieprzu czarnego

2-3 ząbki czosnku (obrane)

1-2 łyżeczki gorczycy

Dodatki:

1 marchewka (pokrojona w plasterki)

Kilka listków koperku lub gałązek tymianku (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Przygotowanie grzybów:

Oczyść grzyby i dokładnie je umyj. Większe grzyby pokrój na mniejsze kawałki, a małe pozostaw w całości. Wrzuć grzyby do wrzącej, osolonej wody i gotuj przez 10-15 minut. Następnie odcedź i przepłucz pod zimną wodą.

Przygotowanie zalewy:

W dużym garnku wymieszaj wodę, ocet, sól, cukier, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, czosnek i gorczycę. Dodaj pokrojoną marchewkę i opcjonalnie koperek lub tymianek. Doprowadź całość do wrzenia i gotuj przez kilka minut, aby smaki się przegryzły.

Marynowanie grzybów:

Przełóż ugotowane grzyby do czystych i wyparzonych słoików. Zalej grzyby gorącą zalewą, tak aby były całkowicie przykryte. Zakręć słoiki szczelnie pokrywkami.

Pasteryzacja:

Jeśli chcesz, aby grzybki mogły być dłużej przechowywane, pasteryzuj słoiki. Umieść je w garnku z gorącą wodą (woda powinna sięgać do 3/4 wysokości słoików) i gotuj na małym ogniu przez około 15-20 minut. Wyjmij słoiki, odwróć do góry dnem i pozostaw do ostygnięcia.

Przechowywanie:

Grzybki marynowane są gotowe do jedzenia po około tygodniu, ale najlepsze są po kilku tygodniach, gdy smaki się przegryzą. Przechowuj je w chłodnym, ciemnym miejscu. Po otwarciu słoik przechowuj w lodówce i spożyj w ciągu kilku dni.

Smacznego!

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%