Ciasto przygotowane na bazie mąki i drożdży z posypką na wierzchu. Bardzo puszysta i pulchna. Podczas posiedzenia rady ds. Produktów Tradycyjnych Województwa Małopolskiego jej członków zachwycił kolor buchty. Jest wynikiem dodania jajek pochodzących z domowego chowu kur.
Przepis posiada jedną z najdłuższych tradycji. Słowo "buchta", zgodnie z definicją podaną w "Słowniku języka polskiego" pod redakcją M. Samuela Bogumiła Linde z 1854 r., oznaczało potężny kawał chleba lub ciasta na chleb. Receptura na buchtę bolęcińską, w porównaniu z innymi plackami, nie była tak kosztowna i zwykle wszystkie składniki do wypieku gospodynie miały w kuchni: mąkę, jajka, mleko, cukier, tłuszcz. Przepis przekazywany z pokolenia na pokolenie nie uległ zmianom. Zazwyczaj serwowano buchtę w niedziele i święta. Najlepiej smakuje z kawą z mlekiem lub kakao. Była wielokrotnie prezentowana podczas konkursów kulinarnych i na różnego rodzaju jarmarkach, kiermaszach o ponadlokalnym zasięgu.
Przepis
Ciasto: 0,5 kg mąki pszennej (typ 650), 50 g drożdży, szklanka mleka (250 ml), 70 g masła + 10 g masła do wysmarowania brytfanny, 3 żółtka, 0,5 szklanki cukru kryształ (ok. 100 g), szczypta soli.
Kruszonka: 3/4 szklanki (ok. 95 g) mąki pszennej (typ 650), 60 g masła, 0,5 szklanki cukru kryształ (ok. 100 g), żółtko.
Mąkę należy przesiać. Robimy zaczyn z 1/3 szklanki mleka, 50 g drożdży, 2 łyżek cukru, 3-4 łyżek mąki. Następnie całość mieszamy. Odstawiamy na około 12 minut w ciepłe miejsce (temp. ok. 22 stopni Celsjusza) do wyrośnięcia. Ważne, aby w tym miejscu nie było przeciągów. W tym czasie oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ubijamy widelcem z pozostałą ilością cukru. Pozostałą mąkę i mleko łączymy ze szczyptą soli, ubitymi żółtkami z cukrem i wyrośniętym zaczynem. Całość wyrabiamy, aż ciasto będzie odchodziło od rąk. Dodajemy rozpuszczone masło. Ponownie wyrabiamy. Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 20 minut. Robimy posypkę, mieszając i rozcierając mąkę, masło, cukier i żółtka. Brytfannę smarujemy masłem i przekładamy do niej wyrośnięte ciasto. Jego wierzch smarujemy białkiem. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok. 15 minut. Po wyrośnięciu na wierzchu ciasta układamy posypkę. Całość wkładamy do nagrzanego do 170-180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 40-45 minut.
22.06.2025
ALTANY, tarasy, wiaty garażowe, pergole, różnego r...
Wyniki matur 2025. Jak wypadły nasze szkoły?
Fablok!!! Co się stało z tym Technikum...
:(
14:26, 2025-07-08
Jedni się spóźnili, drudzy nie doczekali
Łysy POwski.pajac złote dziecko.lokelnej mafii PO nie dowiozło? Jaka szkoda😂😂😂😂😂
Bążur
13:33, 2025-07-08
Jedni się spóźnili, drudzy nie doczekali
Za jakiś czas padnie hasło; "strefa w każdej wsi", a jakiś czas później; "strefa w każdej zagrodzie". Za stodołą oczywiście. To już jest chyba idea wyprana z treści.
stary zgred
13:08, 2025-07-08
Eder zagra nową płytę na Rynku w Chrzanowie
Niestety nie uda się już nic zdziałać w muzyce. Fotografowanie się z politykami akurat będących przejazdem w Chrzanowie lub z burmistrzem również nic nie wniesie już w życie człowieka który całe życie chciał być sławny jak Tata. Występ „po latach” to pompowanie dziurawego balona.
Stop hejt
11:36, 2025-07-08
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz