Ciasto przygotowane na bazie mąki i drożdży z posypką na wierzchu. Bardzo puszysta i pulchna. Podczas posiedzenia rady ds. Produktów Tradycyjnych Województwa Małopolskiego jej członków zachwycił kolor buchty. Jest wynikiem dodania jajek pochodzących z domowego chowu kur.
Przepis posiada jedną z najdłuższych tradycji. Słowo "buchta", zgodnie z definicją podaną w "Słowniku języka polskiego" pod redakcją M. Samuela Bogumiła Linde z 1854 r., oznaczało potężny kawał chleba lub ciasta na chleb. Receptura na buchtę bolęcińską, w porównaniu z innymi plackami, nie była tak kosztowna i zwykle wszystkie składniki do wypieku gospodynie miały w kuchni: mąkę, jajka, mleko, cukier, tłuszcz. Przepis przekazywany z pokolenia na pokolenie nie uległ zmianom. Zazwyczaj serwowano buchtę w niedziele i święta. Najlepiej smakuje z kawą z mlekiem lub kakao. Była wielokrotnie prezentowana podczas konkursów kulinarnych i na różnego rodzaju jarmarkach, kiermaszach o ponadlokalnym zasięgu.
Przepis
Ciasto: 0,5 kg mąki pszennej (typ 650), 50 g drożdży, szklanka mleka (250 ml), 70 g masła + 10 g masła do wysmarowania brytfanny, 3 żółtka, 0,5 szklanki cukru kryształ (ok. 100 g), szczypta soli.
Kruszonka: 3/4 szklanki (ok. 95 g) mąki pszennej (typ 650), 60 g masła, 0,5 szklanki cukru kryształ (ok. 100 g), żółtko.
Mąkę należy przesiać. Robimy zaczyn z 1/3 szklanki mleka, 50 g drożdży, 2 łyżek cukru, 3-4 łyżek mąki. Następnie całość mieszamy. Odstawiamy na około 12 minut w ciepłe miejsce (temp. ok. 22 stopni Celsjusza) do wyrośnięcia. Ważne, aby w tym miejscu nie było przeciągów. W tym czasie oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ubijamy widelcem z pozostałą ilością cukru. Pozostałą mąkę i mleko łączymy ze szczyptą soli, ubitymi żółtkami z cukrem i wyrośniętym zaczynem. Całość wyrabiamy, aż ciasto będzie odchodziło od rąk. Dodajemy rozpuszczone masło. Ponownie wyrabiamy. Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 20 minut. Robimy posypkę, mieszając i rozcierając mąkę, masło, cukier i żółtka. Brytfannę smarujemy masłem i przekładamy do niej wyrośnięte ciasto. Jego wierzch smarujemy białkiem. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok. 15 minut. Po wyrośnięciu na wierzchu ciasta układamy posypkę. Całość wkładamy do nagrzanego do 170-180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 40-45 minut.
20.05.2025
PRACOWNIKÓW ogólnobudowlanych. Tel. 601 998 930
22.04.2025
DREWNO opałowe, kominkowe, zrębki, Tel. 572-632-99...
22.04.2025
WYCINKA drzew, zrębkowanie, mulczowanie, Tel. 572-...
Kolejny protest pod Lidlem w Chrzanowie i Trzebini
Od dawna nie kupuję w Lidlu , tylko polskie sklepy i warzywa na bazarku . W polskim Lidlu ceny są dwukrotnie wyższe niż w niemieckim , ale zarobki sprzedawców/ pracowników co najmniej o połowę niższe .
BB16
12:25, 2025-05-23
Kolejny protest pod Lidlem w Chrzanowie i Trzebini
ten gatunek ludzki ,to Zrytogłów Pospolity , czyli po łacinie Homo Confektums
Kera
12:24, 2025-05-23
Kolejny protest pod Lidlem w Chrzanowie i Trzebini
Biedni ludzie którzy nigdy Biblii w ręki nie mieli.
Polak
12:17, 2025-05-23
Więźniowe z Trzebini wskazali na Trzaskowskiego
ZORRO (Z) 🤣🤣🤣
ZORRO
12:14, 2025-05-23
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz