SZARPANA WOŁOWINA W BUŁCE
Szarpana wołowina w bułce to danie łączące długo pieczone mięso z aromatycznymi przyprawami, sosem barbecue i dodatkami, które nadają mu świeżości. Delikatna wołowina, podawana w chrupiącej bułce z ogórkami i rukolą, sprawdzi się zarówno jako danie obiadowe, jak i przekąska na spotkania towarzyskie.
Składniki (na 4 porcje):
Na wołowinę:
1 kg łopatki wołowej lub karkówki wołowej
2 łyżki oleju roślinnego
2 łyżki wędzonej papryki
1 łyżka suszonego oregano
1 łyżka czosnku granulowanego
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
200 ml bulionu wołowego
150 ml sosu barbecue
1 łyżka octu jabłkowego
Dodatki:
świeże bułki
ogórki świeże lub kiszone, pokrojone w plasterki
garść rukoli lub innych ulubionych liści sałaty
Opcjonalnie: dodatkowy sos barbecue do podania
Przygotowanie:
Przygotowanie wołowiny:
Mięso dokładnie osusz ręcznikiem papierowym i natrzyj mieszanką soli, pieprzu, wędzonej papryki, oregano, czosnku granulowanego oraz kminu rzymskiego.
W dużej patelni rozgrzej olej i obsmaż mięso z każdej strony na złoty kolor, aby zamknąć soki.
Pieczenie:
Rozgrzej piekarnik do 150°C.
Przełóż obsmażone mięso do naczynia żaroodpornego, polej bulionem wołowym i przykryj szczelnie folią aluminiową lub pokrywką.
Piecz przez 3-4 godziny, aż mięso będzie miękkie i da się łatwo rozdzielać widelcem.
Szarpanie wołowiny:
Wyjmij mięso z piekarnika i za pomocą dwóch widelców porwij je na drobne kawałki.
Dodaj sos barbecue i ocet jabłkowy, wymieszaj, a następnie wstaw mięso z powrotem do piekarnika na 15 minut bez przykrycia, aby lekko skarmelizowało się na wierzchu.
Przygotowanie bułek:
Bułki przekrój na pół i podpiecz przez chwilę w piekarniku lub na patelni, aż będą lekko chrupiące.
Na dolnej połowie bułki ułóż rukolę, porcję szarpanej wołowiny oraz plasterki ogórka.
Dodaj opcjonalnie więcej sosu barbecue, przykryj górną częścią bułki i podawaj od razu.
22.06.2025
ALTANY, tarasy, wiaty garażowe, pergole, różnego r...
Ludzie chcieliby, żeby ZGOK w Balinie w ogóle przestał
co się dziwić prostym konstrukcjom myślowym. Spalarnia, jak w Krakowie- nie. I jak dziad, ojciec, tak i ja wyrzucę śmieci i gabaryty do lasu!
Kera
13:38, 2025-07-01
Mieszkaniec: zróbmy parking na dawnym targowisku
Uśmiechamy się brygada, co tacy smutni jesteście,pan trzyma baner odwrotnie z napisem Maciaszek Potocki, niszczyciele Chrzanowa.
Bążur
13:11, 2025-07-01
Ludzie chcieliby, żeby ZGOK w Balinie w ogóle przestał
Śmiecić śmieci każdy, ale już jak przychodzi o skłądowanie/gospodarowanie tymi odpadkami to mentalność ludzi jest taka że najchętniej by rakietą na marsa te śmieci wysłali. Tak się nie da...
KKKK
11:59, 2025-07-01
Mieszkaniec: zróbmy parking na dawnym targowisku
W tym ,,Kleparzu w Chrzanowie'' komiczne było to, że burmistrz używał wyrazu ,,Kleparz'' jako określenie placu targowego, jakby nieświadom tego, że to jest historyczna nazwa własna dzielnicy Krakowa. Ale nie tylko takie błędy popelnialy władze w przeszłości!
KM
11:43, 2025-07-01
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz