Sałatka z jajkiem na twardo to prosta kompozycja świeżych warzyw, chrupiących grzanek i delikatnego sosu na bazie jogurtu, majonezu oraz oliwy z oliwek. Połączenie rukoli, roszponki, sałaty lodowej, ogórka, rzodkiewki i pomidorków koktajlowych tworzy lekkie, pełne kolorów danie. Idealna jako szybki posiłek lub dodatek do innych potraw.
Składniki:
garść mieszanki sałat (rukola, roszponka, sałata lodowa)
1 ogórek, pokrojony w plasterki
5 rzodkiewek, pokrojonych w plasterki
10 pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
2 jajka na twardo, pokrojone na połówki
garść grzanek
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka majonezu
1 łyżka jogurtu naturalnego
sól i pieprz do smaku
sok z 1/2 cytryny
Sposób przygotowania:
Umyj warzywa i osusz. Pokrój ogórka, rzodkiewki, pomidorki i jajka.
W dużej misce ułóż mieszankę sałat.
Dodaj pokrojone warzywa, jajka i grzanki.
W osobnej miseczce wymieszaj oliwę z oliwek, majonez, jogurt, sok z cytryny, sól i pieprz.
Polej sałatkę sosem tuż przed podaniem i delikatnie wymieszaj.
10.04.2025
ŁAZIENKI, gładzie, sufity podwieszane, Tel. 692-60...
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz