Przepis na racuchy z jabłkami – szybki i puszysty deser - przelom.pl
Zamknij

Przepis na racuchy z jabłkami – szybki i puszysty domowy deser

Joanna BielJoanna Biel 20:28, 01.11.2024 Aktualizacja: 14:16, 12.11.2024
Skomentuj

Wypróbuj ten prosty przepis na pyszne, puszyste racuchy z jabłkami! Idealne na leniwe popołudnie lub rodzinne śniadanie, podane z odrobiną cukru pudru, cynamonu lub ulubionym dżemem. Ten smak domowego ciepła i zapach świeżo smażonych placuszków na pewno rozpieści Twoje podniebienie.

Składniki:
50 g masła, plus dodatkowa ilość do smażenia
600 ml mleka
400 g mąki pszennej
4 jajka
1 szczypta soli
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jabłka (obrane i pokrojone w cienkie plasterki)

Przygotowanie:
Rozpuść 50 g masła na małym ogniu, a następnie odstaw je do ostudzenia. Podgrzej mleko, aby było letnie, co ułatwi łączenie składników.
 W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. W osobnej misce roztrzep jajka, a następnie dodaj do nich letnie mleko i roztopione masło. Stopniowo dodawaj mokre składniki do suchych, mieszając, aż powstanie jednolite, gładkie ciasto. Odstaw je na 10–15 minut, aby ciasto mogło lekko zgęstnieć. Obierz jabłka, usuń gniazda nasienne i pokrój na cienkie plasterki. Dodaj plasterki jabłek do ciasta i delikatnie wymieszaj, aby równomiernie rozprowadzić je po masie.

Na dużej patelni rozgrzej niewielką ilość masła. Nakładaj porcje ciasta z jabłkami za pomocą łyżki, formując okrągłe placuszki. Smaż racuchy na średnim ogniu przez 2–3 minuty z każdej strony, aż będą złociste i puszyste. W razie potrzeby dodawaj masło na patelnię pomiędzy partiami.

Gotowe racuchy możesz posypać cukrem pudrem, cynamonem lub podać z ulubionym dżemem.

 

 

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

OGŁOSZENIA PROMOWANE

0%