przepis, sernik, kakaowy spód, łatwy i pyszny - przelom.pl
Zamknij

Przepis na delikatny sernik na kakaowym spodzie z puszystą masą serową i nutą cytryny – doskonały na każdą okazję

Joanna BielJoanna Biel 17:41, 18.10.2024 Aktualizacja: 17:53, 18.10.2024
Skomentuj

Sernik na kakaowym spodzie to doskonałe połączenie delikatnej masy serowej z ciemnym, kakaowym ciastem. Idealny na specjalne okazje lub jako słodka przyjemność na co dzień. Jego puszysta, aromatyczna masa serowa oraz chrupiący spód tworzą niezapomniany duet smaków, który z pewnością zachwyci każdego miłośnika serników. Prosty w przygotowaniu, a efekt końcowy jest zawsze imponujący!  Gotowy w zaledwie godzinę – spróbuj i ciesz się domowym smakiem tego wyjątkowego wypieku!

Ciasto:
3 szklanki mąki
1 margaryna
3/4 szklanki cukru
2 jajka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao

Mąkę posiekać z margaryną, dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Podzielić na 2 części. Włożyć do lodówki do schłodzenia.

Masa serowa:
1 kg gotowego sera z wiaderka (mielony)
1 szklanka cukru pudru
1 margaryna
4 jajka
1 budyń śmietankowy (60 g)
2 łyżki kaszy manny
Kilka kropel aromatu cytrynowego

Ubić białka na sztywno – odstawić. W misce utrzeć żółtka z cukrem, dodać miękką margarynę; cały czas ucierając. Następnie dodać po trochu ser, potem wsypać budyń, kaszę, aromat. Na końcu dodać ubitą pianę.

Na blachę wyłożyć jedno ciasto, na to masę serową. Na wierzch zetrzeć na tarce z dużymi oczkami drugi kawałek ciasta. 
Piec w temperaturze 180 stopni  przez około 1 godzinę.

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%