Prezentujemy prosty przepis na doskonałą rybę autorstwa Macieja Piórkowskiego - zwycięzcy naszego weekendowego konkursu "Smaki Lata".
Składniki:
karmazyn tuszka lub cały
3 pomidory rzymskie
1 szklanka oliwy z oliwek extra virgin
1 mała cebula czerwona
1 ząbek czosnku
1 łyżka stołowa kaparów
1 łyżka natki pietruszki
1 łyżka rozmarynu
sól morska
pieprz gruboziarnisty
skórka z ½ cytryny
Tuszkę z karmazyna myjemy i osuszamy. Solimy z każdej strony, nacinamy skórę. Do środka ryby wkładamy gałązkę rozmarynu i plasterek cytryny.
Pomidory rzymskie należy sparzyć wrzątkiem i obrać ze skóry. Kolejno kroimy na ćwiartki, usuwamy nasiona, kroimy na małe kwadraciki i przekładamy do miski. Pozostałe składniki: cebule, natkę pietruszki, czosnek siekamy na drobno i dodajemy do pomidorów. Zalewamy obficie oliwą z oliwek i dodajemy sok z cytryny, sól morską oraz pieprz gruboziarnisty. W ten sposób powstaje sos vierge.
Rybę możemy przygotować na płaskim grillu lub na patelni. Bardzo ważne jest, aby oliwa na patelni była dobrze rozgrzana. Kiedy położymy rybę należy pamiętać, żeby jej nie ruszać (w ten sposób nam nie przywrze i będzie rumiana).
Gotową rybę wykładamy na talerz i nakładamy sos vierge.
Więźniowe z Trzebini wskazali na Trzaskowskiego
Teczowe chlopaki z ZK wow!
mol
06:31, 2025-05-21
Pasażerowie będą zachwyceni. Premier potwierdza
Dziwnym trafem Chorwaci sa innego zdania i maja negatywne opinie na temat tego pociagu i o Polakach!
Jan
06:24, 2025-05-21
Więźniowe z Trzebini wskazali na Trzaskowskiego
tylko Rafał
@hotin
05:13, 2025-05-21
Zbiórka elektroodpadów w Gromcu i Żarkach
Moja tesciowa to jest jak radio, mozna przywiesc?
Julek
01:50, 2025-05-21
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz