Prosty przepis na karmazyna z sosem vierge - przelom.pl
Zamknij

Prosty przepis na karmazyna z sosem vierge

Joanna BielJoanna Biel 15:16, 09.08.2024 Aktualizacja: 23:33, 09.08.2024
Skomentuj

Prezentujemy prosty przepis na doskonałą rybę autorstwa Macieja Piórkowskiego - zwycięzcy naszego weekendowego konkursu "Smaki Lata".

Składniki:

karmazyn tuszka lub cały   
3 pomidory rzymskie   
1 szklanka oliwy z oliwek extra virgin   
1 mała cebula czerwona   
1 ząbek czosnku 
1 łyżka stołowa kaparów   
1 łyżka natki pietruszki   
1 łyżka rozmarynu   
sól morska 
pieprz gruboziarnisty
skórka z ½ cytryny

 

Tuszkę z karmazyna myjemy i osuszamy. Solimy z każdej strony, nacinamy skórę. Do środka ryby wkładamy gałązkę rozmarynu i plasterek cytryny. 

Pomidory rzymskie należy sparzyć wrzątkiem i obrać ze skóry. Kolejno kroimy na ćwiartki, usuwamy nasiona, kroimy na małe kwadraciki i przekładamy do miski. Pozostałe składniki: cebule, natkę pietruszki, czosnek siekamy na drobno i dodajemy do pomidorów. Zalewamy obficie oliwą z oliwek i dodajemy sok z cytryny, sól morską oraz pieprz gruboziarnisty. W ten sposób powstaje sos vierge.

Rybę możemy przygotować na płaskim grillu lub na patelni. Bardzo ważne jest, aby oliwa na patelni była dobrze rozgrzana. Kiedy położymy rybę należy pamiętać, żeby jej nie ruszać (w ten sposób nam nie przywrze i będzie rumiana).

Gotową rybę wykładamy na talerz i nakładamy sos vierge.

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz


Dodaj komentarz

🙂🤣😐🙄😮🙁😥😭
😠😡🤠👍👎❤️🔥💩 Zamknij

Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu przelom.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz

0%