Międzynarodowa drużyna projektu Activity & Eating: Small Steps to a Healthier You - ,,Aktywność i Odżywianie-małe kroki do zdrowia`` realizowanego w ramach programu ERASMUS+ KA2, między 30 maja i 3 czerwca, spotkała się w trakcie drugiej wymiany uczniowskiej. Tym razem reprezentacje szkół partnerskich z Polski, Włoch, Portugalii i Węgier odwiedziły College du Bon Sauveur w Saint-Lô w Normandii we Francji.
,,Powiedz mi, co jesz, a ja Ci powiem, kim jesteś.`` George Bernard Shaw
Gimnazjum nr 2 z Trzebini reprezentowało ośmioro uczniów i trzech nauczycieli. Łącznie z gospodarzami spotkania w zajęciach uczestniczyło ponad 50 uczniów i 15 nauczycieli z pięciu krajów.
Zgodnie z zacytowanym powyżej mottem, głównym tematem przewodnim spotkania były tradycje kulinarne i zwyczaje żywieniowe mieszkańców krajów uczestników projektu. Drużyny uczniowskie każdej ze szkół przedstawiły prezentacje multimedialne, tworzące wspólnie cykl, zatytułowany ‘A Celebration of European Food Culture`. Przybliżanie i pogłębianie świadomości różnych kultur i tradycji, w tym kulinarnych, szerokiej społeczności europejskiej, jest wyjątkową wartością dodaną projektów ERASMUS+.
,,Nie ma bardziej szczerej miłości niż miłość do jedzenia. ‘`Jean Anthelme Brillat-Savarin
Nic lepiej nie pogłębia relacji w zespole niż dzielenie pasji i podjęcie wspólnego wyzwania. Uczestnicy spotkania stanęli w ,,kuchenne szranki ‘` w trakcie warsztatów kulinarnych TEEN MASTERCHES. Drużyny każdej ze szkół gotowały dania obiadowe i desery. Szkolna kuchnia wypełniła się prawdziwym bogactwem europejskich zapachów, a smakami tradycyjnych potraw podzieliliśmy się w trakcie wieczornej fiesty zatytułowanej FESTIVAL OF EUROPEAN TASTES.
Wyjątkowym wydarzeniem była również premiera serii filmików nakręconych przez uczniów pt. ‘POWER UP YOUR MEALS`. Piętnastoodcinkowa seria prezentuje dania serwowane na śniadania, obiady i kolacje w poszczególnych krajach. W kolejnych odcinkach zobaczyć można potrawy łączące lokalne tradycyjne smaki z walorami prozdrowotnymi. W polskich odcinkach nie zabrakło oczywiście pierogów. W odcinkach węgierskich znaleźć można przepis na oryginalny gulasz i leczo, Portugalczycy polecają dania rybne, Francuzi zdradzają przepis na oryginalne danie z sera Camembert. W odcinku 5 - pt. ,,Italian Pasta``, polecamy genialny ,,wręcz Oskarowy`` domowy makron w wykonaniu prawdziwej włoskiej babuni.
Zachęcamy do obejrzenia całej serii oraz do zapoznania się ze szczegółowym przebiegiem całej tygodniowej wizyty na Blogu projektu http://activity-and-eating.blogspot.com
Małgorzata Sarabun
Międzynarodowy Koordynator Projektu A&E
17.12.2024
MALOWANIE, tapetowanie. Krótkie terminy., Tel. 784...
17.09.2024
ŚLUSARZY, spawaczy, montażystów, praca na warsztac...
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz