Wybory parlamentarne 2023
WYBORY. PiS zwycięża, ale opozycja ma większość
Jak podaje Onet, według sondażu exit poll pracowni Ipsos, Prawo i Sprawiedliwość zdobyła 36,8 proc. głosów w niedzielnych wyborach do Sejmu.

Koalicja Obywatelska zdobyła 31,6 proc. głosów, a Trzecia Droga, czyli koalicja Polskiego Stronnictwa Ludowego i Polski 2050, która może liczyć na 13 proc. głosów.
Nowa Lewica zdobyła 8,6 proc., natomiast Konfederacja z 6,2 proc. głosów. Oba te ugrupowania znalazłyby się w Sejmie.
Jeśli chodzi o podział mandatów, to według sondażu opublikowanego przez Onet, wyglądałby on następująco:
Prawo i Sprawiedliwość - 200 mandatów
Koalicja Obywatelska - 163 mandaty
Trzecia Droga - 55 mandatów
Nowa Lewica - 30 mandaty
Konfederacja - 12 mandaty
Czekamy na sondażowe wyniki z okręgu 12, w skład którego oprócz powiatu chrzanowskiego wchodzą powiaty: oświęcimski, suski, wadowicki i myślenicki, przygotowanego przez Ogólnopolską Grupę Badawczą.
Komentarze
81 komentarzy
~Prawdziwy Ślązak - nie wiem, skąd te wnioski, ale jako że wrzuciłeś mnie, do jakiegoś dziwacznego worka poglądów (wy - my, to, trzeba powiedzieć, partii wyszło znakomicie), to przepraszam, nie kontynuuję, miłego dnia życzę.
Dokładnie! Mnie zastanawia tylko kiedy większość dzieciaków co była w niedzielę na głosowaniu i pań spod znaku czerwonego pieruna, zreflektuje się że tak naprawdę zamienili kijek na kijek. Tylko że zamiast socjali dla nierobów i spadku realnej wartości pieniądza będzie szczaw i mirabelki a nie druga Irlandia. Pamięć ludzi bywa zawodna. Koalicja i reszta wygrali podobnie jak PiS w 2015 - bo ludzie mieli dość i zamienili jedno gunwo na inne gunwo...
Thaddeus Nawet przy tych 2 bln to będzie 54% PKB,za rządów Tuska dług był na poziomie 57-58% PKB,Donaldinowi groziło złamanie progów konstytucyjnych czyli 60% PKB i zajebał ludziom właśnie z tego powodu oszczędności z OFE........
@Thaddeus I co to zmienia nawet jeżeli jest to 2 bln zł Zadłużenie Stanów Zjednoczonych w 2022 r. wyniosło 31 bln dolarów a nie złotych w tym ma być jeszcze większe. I naprawdę sądzisz że zbankrutują. Dodam tylko, iż nie mają u swych granic wojny i nie muszą odbudowywać armii gdyż już mają największą i najnowocześniejszą. https://forsal.pl/gospodarka/finanse-publiczne/artykuly/8713216,dlug-publiczny-i-limit-zadluzenia-w-usa-potedze-grozi-za-kilka-miesiecy-bankructwo.html
a proszę, np: https://www.parkiet.com/finanse/art39007041-budzet-2024-zadluzenie-panstwa-przebije-2-bln-zl ; https://www.rp.pl/budzet-i-podatki/art39018761-zadluzenie-poza-budzetem-panstwa-znowu-ma-sie-zwiekszyc ; uprzedzając - nie wiem, kto jest właścicielem parkietu, ani rzeczpospolitej obecnie, na szczęście dane są oparte na np. uzasadnieniu do projektu ustawy budżetowej na 2024, nie podejrzewam, by o takich trudnych kwestiach rozprawiały media ekhm publiczne...
@andzia@Thadeus Jesteście wspaniali dzięki tak wykształconym wyborcom w Polsce zawsze "piniendzy nie ma i nie będzie". Piszecie o jakichś mitycznych 2 bln długu. Martwicie się, iż dzieci, wnukowie czy wnukowie wnuków będą spłacali te mityczne długi. Nic Wam nie mówi fakt, iż mamy największe rezerwy dewizowe oraz w złocie pomimo tzw. rozdawnictwa. Wyznacznikiem dobrobytu jest dla Was średnia krajowa na którą składają się też milionerzy a nie prawdę mówiąca najniższa krajowa wskazująca prawdziwy poziom dobrobytu w każdym kraju. Jak można tego nie widzieć, iż kraj który wywołał i przegrał wojnę Niemcy jest hegemonem gospodarczym. Właściwie cała Europa Zachodnia podniosła się z gruzów wojny właśnie dzięki zadłużeniu, pożyczkom słynny Plan Marshalla . No cóż najlepiej żyć w przeświadczeniu, iż jest się kimś gorszym który zasługuje tylko na ochłapy z Pańskiego stołu czytaj Niemieckiego lub Francuskiego, albo też naszego krajowego. Nie milionerzy wydają wszystko w Polskich sklepach tylko właśnie Ci zwykli z klasy średniej beneficjenci tzw. rozdawnictwa. Wyjedźcie trochę z tego kraju zobaczcie nie tylko Europę ale tez Świat i przekonacie się, iż nie jesteście gorsi jako Polacy.
Thaddeus Daj no jakiegoś linka z tymi informacjami,które przedstawiłeś,tak na marginesie takich spraw nie podaje się w liczbach bezwzględnych bo to mało mówi,najbardziej miarodajny jest procent zadłużenia w stosunku do PKB...........
~andzia: niestety suwerena to nie interesuje. Około 2 biliony złotych to 2 000 000 000 000 zł, niech suweren zobaczy tę liczbę. Tyle że suweren przez ostatnie lata był przekonany, że piniendzy jest na wszystko, tu i teraz. A skąd te piniondze? To już suwerena nie interesuje. Niebawem z budżetowej szafy naszego pięknego państwa zaczną wypadać trupy, nikt póki co nie wie, co tam jest, poza m.in. tym, o czym się mówi, czyli np. alternatywnym "budżetem" obok budżetu, na razie liczonego na około 450 mld zł. Kto to spłaci, z czego, kiedy - na te pytania suweren nie będzie chciał szukać odpowiedzi, tylko jak się mu przedstawi, że cóż, trzeba by przyoszczędzić, bo np. w 2024r. zdaje się będziemy objęci jakimś tam nadzorem za zbyt wysoki dług publiczny (o czym zresztą informował przedstawiciel partii rządzącej kilka miesięcy temu), to w kolejnych wyborach mamy nowego/starego zwycięzcę. Tymczasem wiemy, że opozycja wygrała m.in. dzięki zaproponowanemu kolejnemu gigantycznemu rozdawnictwu, bo przecież Polska to kraj mlekiem i miodem płynący, tak nagle się to stało kilka lat temu.
"Szef PO Donald Tusk oświadczył we wrześniu 2022 r., że "pierwszego dnia po wygranych wyborach" zaproponowana zostanie Sejmowi ustawa zakładającą, że aborcja do 12. tygodnia będzie wyłącznie decyzją kobiety. Zasugerował też wówczas, że na listach wyborczych nie będzie miejsca dla przeciwników takich przepisów. "Ja bezwzględnie będę w tych sprawach egzekwował swoją pozycją w Platformie w czasie układania list do parlamentu. Jeżeli ja dziś mówię, że my gwarantujemy kobietom podejmowanie tych decyzji, ja nie będę chciał się później wstydzić dlatego, że ktoś będzie reprezentował inne zdanie. To macie zagwarantowane" - powiedział Tusk." Następne kłamstewko? Komuchy pewnie będą za,ale czy ukryty Tygrys się zgodzi?
Tu masz "po pa pa" rację. Pamięć niektórych bywa krótka i zawodna. Chociaż co poniektórzy to się wtedy alfabetu dopiero uczyli. Młodzież i kobiety w Polsce są anty-pis a że poszli tłumnie na wybory to krętacz Donek uzyskał prawie 1/3 wszystkich głosów (tylko dlatego że był jedyną alternatywą dla partii Kaczora). Ale nikt nie pomyśli jaki burdel zrobił w latach kiedy jego partia rządziła. I tak jak pisiory prawie całą kadencję "naprawiali" po platformie tak teraz Tusk z ziomkami będą "naprawiać" do PiS-ie. A przynajmniej taka będzie oficjalna gadka, żeby tylko się nachapać kosztem społeczeństwa. W tym kraju z kartonu i dykty partie po-pis zawsze będą miały z 70% poparcia, chociaż oparte są na krętaczach, starych komuchach, ludziach o poglądach skrajnie nacjonalistycznych bądź skrajnie multikulti. A najgorsze że nie objawił się (i pewnie szybko nie objawi) ktoś kto mógłby to wywrócić do góry nogami bo prędzej go bardziej skusi koalicja z którymś z dwóch kłamliwych gigantów. P.S. Pomimo że daleko mi do PiS-u i ich sposobu rządzenia, to wyborcy Koalicji - uważajcie żebyście jeszcze przez te parę lat nie mieli gorzej. Donek już pokazał naście lat temu do czego jest zdolny, a OFE czy Amber Gold są aferami równie skrajnie patologicznymi jak pisowska wizowa czy nadawanie reżimowej telewizji...
PO papa, masz rację. Teraz dopiero suweren dostanie w dupę. Wszyscy w nią dostaniemy. PIS pozostawia po sobie niespotykany dług. Szacuje się że to jest blisko 2 biliony złotych . Niewyobrażalna ilość zer. Już w przyszłym roku przypadają Polsce do spłaty potężne odsetki. Emeryci chyba nie będą ich spłacać? To jest los jaki złodziejska partia zgotowała młodym Polakom na najbliższe dekady.
andzia W 2007 roku także młodzi skuszeni wspaniałymi hasłami Tuska zagłosowali na PO,skończyło się to potężną emigracją i wygraną PIS-u w 2015 roku,historia się lubi się powtarzać,ale dobrze plebs dostanie w dupę to może zmądrzeje,za dobrze mu się żyło za pisuarów........
@ andzia pełna zgoda. Młodzież szacun w czasie wyborów. Super i tak trzymać!
Bohaterami tych wyborów są młodzi. Dobrze, że dzieciaki w porę zrozumiały co tutaj szykuje dla nich pisowska ekipa. A teraz muszę tutaj jak zwykle , wtrącić osobisty , rodzinny wątek. Mój 87 letni wujek (wyborca Pisu) jest zdruzgotany tym że Tusek znowu podniesie wiek emerytalny !! ;-)))
Filmik 10/10 :D Tak to pewnie wyglądało na Nowogrodzkiej.
@kattebush - umiarkowanie mnie to cieszy bo mam trochę kaski w eurasach zamrożone ;)
Najważniejsze Panie i Panowie, iż wreszcie zapanuje demokracja w mediach :) Wszystkie stacje TVN, Polsat i TVP będą mówiły to samo czyli "cała prawda całą dobę" Współczuję młodym gdyż na nich najbardziej wpływają media. Do tego RMF, ZET, Eska i teraz nawet Polskie Radio główne portale Onet, WP czy Interia i mamy komplet szczęścia, rzetelnej prawdziwej informacji.
@winnicki - najważniejsze, że giełda i polski złoty zareagowały.
To nie opowiadaj bzdur.
Oczywiście,że nie potrafię,nawet nie chcę,donaldino musi być twoim idolem,reprezentujecie ten sam standard moralny,czyli kłamać........
Potrafisz zacytować jakikolwiek mój wpis gdzie chwalę Tuska albo PO? Nawet nie szukaj bo nie znajdziesz. Wpadłeś we własną pułapkę.
winnicki Widzę,że jesteś taki słowny jak twój idol Donaldino,https://www.youtube.com/shorts/k1fN8fmO3fM PS Czekam dalej..................
@pis pa pa - nic nie poradzę, że wszyscy cię tu olewają.
vir Nie miałem na myśli mediów funkcjonujących w Polsce...
winnick No przedstawcie w końcu jakiś dowód,bo samo szczekanie jak ratlerek w tej sytuacji nic nie zmienia,a jak nie macie(bo nie macie) to przeproście,że okłamaliście czytelników...........
@po pa pa: te zachodnie media to mam rozumieć chodzi ci o amerykański TVN? Czy USA też jest już be? Tylko na te media nie idzie kasa z naszych podatków. Jeżeli wytykasz to co robią "zachodnie media" a nie widzisz jaką szopkę od ośmiu lat odprawia TVP to jesteś albo głupi albo... zresztą fanatyzm też jest formą głupoty.
@po pa pa: te zachodnie media to mam rozumieć chodzi ci o amerykański TVN? Czy USA też jest już be? Tylko na te media nie idzie kasa z naszych podatków. Jeżeli wytykasz to co robią "zachodnie media" a nie widzisz jaką szopkę od ośmiu lat odprawia TVP to jesteś albo głupi albo... zresztą fanatyzm też jest formą głupoty.
@pis pa pa - spodziewałeś się fotki, na której się zadowalasz do zdjęć Mentzena lub Korwina? Twoja fascynacja konfederastami jest mi obojętna.
Indeks WIG Banki zyskuje w poniedziałek około 10 proc., WIG20 ponad 6 proc. Taki jest stan polskiej giełdy na około 15:15. Tak dużych wzrostów po wyborach nie było jeszcze nigdy. Jeśli zaś chodzi o złotego: stan na 15:00 to euro po około 4,47 zł, dolar amerykański po 4,24 zł, frank szwajcarski po 4,70 zł. To kursy o ok. 7-9 groszy niższe niż przed wyborami.
Niemieckie NGO'sy jeszcze przed wyborami namawiały na nagonkę w mediach zachodnich na polski rząd, jeśli wybory wygrałby PIS. Generalnie wykręciły taki scenariusz, że wiecie, albo wygra opozycja albo ....dyktatura, sfałszowane wybory, jak to u nich w ich monotematycznych mainstreamowych mediach spod znaky liberalnej lewicy. A tu proszę, demokracja w Polsce zwyciężyła, frekwencja o jakiej mogą tam pomażyć. Butelki z szampanem schodzą, droga do federalizacji Reichu, znaczy sie Europy otwarta. No chyba, że przez kryzysy zachodnia EU zrobi zwrot w prawo. Wymienią się elity w Brukseli i nagle się okaże, że KO będąca w Polsce u władzy skłócona jest ze wszystkimi, i niepraworządna, łamiąca zasady dekomracji, etc.
Wielkie gratulacje dla piękniejszej części elektoratu. Wszystkim Paniom, kobietom, dziewczynom, ciociom, babciom, sąsiadkom oczywiście matkom, żonom i kochankom tez. Wasz udział w wyborach był kluczowy i to samce mogą sobie przypisać co najwyżej asystę ale gol na wagę zwycięstwa dla Was! Pięknie!
KOCHANI! RODACY! Było minęło zagłosowaliście czy nie, czas idzie do przodu! Nie traćcie głowy, nie traćcie czasu i nerwów, dużo zdrowia Wam wszystkim życzę i spokoju bo to ważne.
No to zaczynamy dziubusie,to co mnie najbardziej interesuje czyli obietnice w sprawach gospodarczych,zostawiamy ślad w komentarzach na przyszłość,ocenimy wykonanie po latach,żebyście nie udawali,że nie wiedzieliście,tak więc https://biznes.interia.pl/gospodarka/news-wybory-2023-z-tymi-obietnicami-ko-szla-na-wybory-oto-najwazn,nId,7089085
winnicki I to miał być ten pean niby,jakoby wobec konfy? Musicie się bardziej postarać..........
"Zdaję się,że śmiejecie się z 3 partii w Sejmie po przyszłych wyborach,partii,z którą POPIS-y będą się musiały dogadać chcąc rządzić(albo jedni,albo drudzy) tak więc ci młodzieńcy mogą decydować o jakości waszego życia..............." Widzisz wyraz zdaje się w tym poście? Poniżej znajduje się przekrojowa lista wszystkich wyrazów bliskoznacznych wyrażenia zdaje się: bodaj, bodajże, być może, jak mówią, jak powiadają, jak się zdaje, jak słychać, jakoby, pewnie, pewno, podobno, ponoć, prawdopodobnie, przypuszczalnie, zapewne, jak z tego wynika, najwidoczniej, najwyraźniej, widać, widocznie, rzekomo, chyba, może, nie wiadomo,
Tu masz swoich konfederastów, z którymi wszyscy będą musieli się dogadać https://przelom.pl/45135-mocne-slowa-przed-prokuratura-w-chrzanowie-ludzi-potraktowano-jak-bydlo-quot-wideo.html?p-comm=1
katee Czekam z ciekawością,może jakiś link,zrzut z ekranu z tymi moimi peanami na konfę?