Już wkrótce na naszych wielkanocnych stołach zagoszczą jajka, sałatki, zupy, mięsa, ciasta. Piotr Skoczylas z Psar, miłośnik gotowania, podaje sprawdzone receptury na dwa wielkanocne specjały - żurek oraz przyrządzony w domu chrzan.
Żurek ze smażonymi ziemniakami i kiełbaską
Na jego przygotowanie potrzebujecie garnek na około 5 litrów.
Składniki:
600 ml zakwasu
300 g wędzonego żeberka
500 g białej kiełbasy
500 g boczku wędzonego
kilka suszonych grzybów
2 marchewki
2 pietruszki
1/4 selera
kawałek pora
4 liście laurowe
4 ziela angielskie
4 ząbki czosnku
2 cebule
1 łyżka majeranku
2 łyżki chrzanu tartego
śmietanka 30%
sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Do garnka wlewamy wodę, dorzucamy pokrojone wędzone żeberko oraz skórę z boczku, co da lepszy aromat. Następnie do garnka wrzucamy włoszczyznę przypieczoną cebulę marchewkę, pietruszkę, seler i pora, 3 ząbki czosnku, suszone grzyby, liście laurowe i ziele angielskie. Doprawiamy solą i pieprzem gotujemy około półtorej godziny. W międzyczasie kroimy w kostkę boczek i drugą cebulę. Całość podsmażamy na łyżce masła doprawiamy solą i pieprzem. Po przygotowaniu wywaru dodajemy podsmażoną cebulkę z boczkiem. Następnie zakwas, chrzan, majeranek i pokrojoną sparzoną białą kiełbasę. Cały żurek gotujemy jeszcze z 15 min i na koniec dolewamy śmietankę. Żurek podajemy z ugotowanym jajkiem na twardo i w towarzystwie pieczonych ziemniaczków pokrojone w talarki.
Przygotowanie pieczonych ziemniaków do żurku: 4 ziemniaki pokrojone w talarki, 3 łyżki oliwy z oliwek, 1/2 łyżeczki majeranku, 1/2 łyżeczki lubczyku, 1/2 łyżeczki pietruszki, sól i pieprz. Ziemniaki pokrojone włożyć do miski z wszystkimi przyprawami i dobrze natrzeć ziemniaki. Tak przygotowane ziemniaczki pozostawić na 10 min, następnie ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ziemniaczki piec w 200° około 30 min, aż zrobią się chrupkie i złote.
Domowy chrzan
Składniki:
400 g korzenia chrzanu świeżego obranego pokrojonego na dwu lub trzy centymetrowe kawałki
250 g wody
50 g soku z cytryny świeżo wyciśniętej
60 g cukru
10 g soli
Wykonanie:
Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i chrzan gotowy.
Jeśli interesują Was także przepisy na ciasto marchewkowe z mascarpone oraz pyszne warzywne Ratatouille wg przepisu Piotra Skoczylasa, zajrzyjcie do aktualnego 14 nr "Przełomu".
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu przelom.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz
24.04.2025
WIELOLETNIE doświadczenie, kompleksowe wykonanie i...
22.04.2025
DREWNO opałowe, kominkowe, zrębki, Tel. 572-632-99...
22.04.2025
WYCINKA drzew, zrębkowanie, mulczowanie, Tel. 572-...
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz