Sezonowe ciasto pachnące latem - przelom.pl
Zamknij

Sezonowe ciasto pachnące latem

05:00, 25.08.2019
Skomentuj

Lubicie sezonowe ciasta? Jeśli tak, zróbcie szybkie, łatwe ciasto ze śliwkami i bezą. Pięknie pachnące owocami i latem.

Składniki na okrągłą blaszkę o średnicy 23-25 cm.
Ciasto:
1,5 szklanki mąki
2/3 szklanki cukru
1/2 kostki masła w temperaturze pokojowej
2 żółtka
1/2 cukru wanilinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Beza:
2 białka
szczypta soli
4-5 łyżek cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:
ok 500-700 g śliwek - umytych, osuszonych, wypestkowanych i przedzielonych na pół
cukier puder do posypania ciasta

Wszystkie składniki na ciasto (mąkę, cukier, masło, żółtka, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia) umieścić w dużej misce, posiekać nożem i zagnieść ciasto. Ciasto może być sypkie przypominające okruchy. Wylepić nim wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą blachę. Umyte, osuszone, wypestkowane i podzielone na pół śliwki ułożyć na całej powierzchni ciasta nacięciem do góry.

Przygotować bezę. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier i mąkę ziemniaczaną i jeszcze raz całość dobrze zmiksować. Ubite białka z cukrem rozłożyć na śliwkach.
Na koniec posypać ciasto po całej powierzchni pozostawionym wcześniej ciastem.

Piec w nagrzanym do 180°C przez ok 30-40 min. (do uzyskania ciemnozłotego koloru)
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

 

(Agnieszka Filipowicz)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz


Dodaj komentarz

🙂🤣😐🙄😮🙁😥😭
😠😡🤠👍👎❤️🔥💩 Zamknij

Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu przelom.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz

OSTATNIE KOMENTARZE

0%