Kulinarna propozycja na słoneczną niedzielę - karpatka z borówkami i bitą śmietaną. Przepis według znanego polskiego cukiernika Pawła Małeckiego.
Składniki:
Ciasto
150 ml mleka 3,2%
100g masła
130 g mąki pszennej tortowej
szczypta soli
4 jaja
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa
600 ml śmietanki 30% UHT
3-4 łyżki cukru pudru (3 łyżki do ubitej śmietanki, reszta do dekoracji karpatki)
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 płaska łyżeczka żelatyny (rozpuszczona w 80 ml zimnej wody)
200 g borówek
Wykonanie:
Ciasto parzone
Mleko, masło i szczyptę soli gotujemy w garnku.
Do gotującego się mleka dodajemy stopniowo mąkę (130 g), zmniejszamy ogień i sztywną łopatką bardzo energicznie mieszamy, nie zdejmując garnka z ognia (przez mniej więcej 45 sekund do półtorej minuty), aż ciasto będzie tworzyło jednolitą masę. Ciasto odstawiamy do ostudzenia, następnie przekładamy je do miski miksera.
Ciągle miksując, dodajemy pojedynczo wszystkie jajka (jeśli używamy miksera ręcznego lub ucieramy ciasto ręcznie, warto dodać 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia). Gdy ciasto jest gotowe, dzielimy je na dwie części.
Dwie tortownice (o średnicy 32 cm) smarujemy masłem i przesypujemy mąką.
Ciasto równomiernie rozkładamy na dwóch blachach, a następnie za pomocą łopatki wyrównujemy je.
Ciasta pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 210-220 stopni C (bez termoobiegu) lub 200-210 stopni C (z termoobiegiem) przez mniej więcej 16-18 minut na środkowej kratce piekarnika, następnie odstawiamy do ostygnięcia.
Masa śmietanowa
Żelatynę namaczamy w wodzie. Śmietankę ubijamy razem z cukrem wanilinowym.
Namoczoną żelatynę rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej lub kąpieli wodnej, przelewamy ją do większej miski. Ubitą śmietankę mieszamy z 3 łyżkami cukru pudru. Niewielką ilość ubitej śmietanki mieszamy z żelatyną, następnie całość dodajemy do pozostałej części ubitej śmietanki i delikatnie mieszamy.
W tortownicy umieszczamy jeden blat upieczonego ciasta, na blacie rozkładamy masę śmietanową, następnie posypujemy borówkami (niewielką ilość borówek pozostawiamy do dekoracji ciasta). Przykrywamy drugim blatem ciasta.
Karpatkę wstawiamy do lodówki i czekamy aż krem się ściągnie ( od 1 do 2 godz).
Smacznego!
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu przelom.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz
22.06.2025
ALTANY, tarasy, wiaty garażowe, pergole, różnego r...
Historia zamknięta na kłódkę. Mieszkańcy walczą
Bonjour, ja nie bredzę. Przypominam. I przy okazji apeluję w imieniu raportujących Pana posty Userów i własnym o kulturę dyskusji. Pana tu nikt nie wyzywa, nie obraża. Może nawet chciałby czasem z Panem podyskutować, ale w takim stylu się nie da. Dzielenie się opinią jest cenne, pod warunkiem, że nie rani się innych. Proszę się do tego stosować.
Alicja Molenda
00:45, 2025-07-11
Asfalt położony, asfalt zdarty w Trzebini i Chrzanowie
Od dziś też ulica Przybyszewskiego jedna strona. Przy tym Koko coś długo robią tą Sierszańską. Zdarte jest, a nic się narazie nie dzieje już któryś dzień.
Nika
00:27, 2025-07-11
Te szkody spowodowała ZG Janina w mieniu gminnym
Od kopalni Janina i od wstrząsów - zachowaj nas Panie!
Zenek
22:32, 2025-07-10
Rozbiórka w Trzebini. Pierwsze ubytki w MKS
Panie Sygnacie , to będzie spadek z hukiem , nie da się zastąpić większości kadry jakimiś miejscowymi chłopcami żeby to tak samo grało. Można robić to porzez ewolucje a nie rewolucję bo skończycie jak Libąż coś czuje ....
Texańczyk
22:00, 2025-07-10
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz