Przepis na ciasto marchewkowe według Macieja Piórkowskiego
zwycięzcy naszego weekendowego konkursu "Smaki Lata"
Składniki:
mąka 250g
cukier biały 150g
cukier brązowy 200g
marchewka tarta 300g
orzechy pecan 200g
jajka m 5szt
soda oczyszczona 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 0.5 łyżeczki
sól 0.5 łyżeczki
cynamon 1.5 łyżeczki
olej rzepakowy 290ml
masło 150g
ser sernikowy200g
cukier puder 100g
Do miski wbijamy jajka i roztrzepujemy, dodajemy olej rzepakowy i odstawiamy na bok.
Do drugiej miski odmierzamy wszystkie składniki suche. 100 g orzechów siekamy na drobno.
Następnie mieszamy wszystkie składniki razem i dodajemy tartą marchewkę.
Przygotowujemy dwie tortownice o średnicy 22 lub 24 cm i wykładamy papierem do pieczenia.
Rozdzielamy masę na dwie części i pieczemy w piekarniku 180 stopni przez 55 minut. Po upieczeniu
ciasto pozostawiamy do ostygnięcia.
Masę na ciasto przygotowujemy z miękkiego masła cukru pudru i sera na sernik.
W pierwszej kolejności mieszamy masło z cukrem pudrem (przesiany przez sitko) na gładką i
puszystą masę i dodajemy ser. Mieszamy przez chwilę do połączenia składników.
Połowę masy nakładamy pomiędzy dwa biszkopty a resztę smarujemy na wierzch i posypujemy
pozostałymi orzechami pecan.
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu przelom.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz