SERNIK - KRÓL DOMOWYCH WYPIEKÓW - przelom.pl
Zamknij

SERNIK - KRÓL DOMOWYCH WYPIEKÓW

Alicja MolendaAlicja Molenda 14:00, 30.07.2024
Skomentuj

To nie jest łatwe do zrobienia ciasto, ale można dojść do wprawy. Jak się nie uda, to zawsze można kupić kawałek w sklepie.

Znany już starożytnym przysmak uświetniał różnorakie imprezy. W Polsce spopularyzowany za czasów Jana III Sobieskiego, który przywiózł go spod Wiednia (sernik wiedeński).

Obecnie bez sernika nie ma świąt, a przepisów na ten placek znaleźć można setki. Smak zależy głównie od rodzaju użytego sera, ale i dodatków.

My mamy dla Was przepis na taki tradycyjny sernik na kruchym cieście,  który jest idealny na różne okazje:

Składniki:
Spód
:• 250 g mąki pszennej
• 125 g masła, schłodzonego
• 80 g cukru pudru
• 1 żółtko
• 1 łyżka zimnej wody
Masa serowa:
• 1 kg twarogu półtłustego lub tłustego, trzykrotnie mielonego
• 250 g cukru
• 5 jajek
• 200 ml śmietany kremówki (30% lub 36%)
• 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (40 g)
• 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
• Skórka otarta z 1 cytryny (opcjonalnie)

Przygotowanie:

1. Przygotowanie kruchego spodu:
- Mąkę przesiej do miski
- Dodaj schłodzone masło pokrojone w kostkę i cukier puder. Rozetrzyj składniki palcami lub użyj malaksera, aż powstanie kruszonka
- Dodaj żółtko i zimną wodę, szybko zagnieć ciasto, aż składniki się połączą
- Uformuj z ciasta kulę, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut.
- Po schłodzeniu, rozwałkuj ciasto na grubość około 0,5 cm i wyłóż nim spód oraz boki tortownicy (o średnicy około 24 cm). Nakłuj ciasto widelcem.

2. Przygotowanie masy serowej:
- Piekarnik nagrzej do 160°C (góra-dół)
.- W dużej misce umieść twaróg i cukier, następnie zmiksuj na gładką masę.
- Dodaj jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu.
- Dodaj śmietanę kremówkę, budyń waniliowy, ekstrakt waniliowy i skórkę z cytryny (jeśli używasz). Miksuj aż do uzyskania jednolitej masy.
- Wylej masę serową na przygotowany spód z kruchego ciasta.

3. Pieczenie:
- Piecz sernik w nagrzanym piekarniku przez około 60 minut. Sernik powinien być ścięty na brzegach, ale lekko trzęsący się w środku.
- Po upieczeniu, wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw sernik do całkowitego wystygnięcia w piekarniku.

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%