Są miękkie, bogate w bakalie, za każdym razem trochę inne. Kuliste ciasteczka z odzysku, czyli - bajaderki.
SKŁADNIKI:
- ok. 600 g już upieczonego ciasta, przy czym:
- ciasto dowolne, byle suche (nie z kremem, bitą śmietaną), świetnie nadaje się biszkopt, babki, ciasto drożdżowe, murzynek, itp.
- 100 g ciemnej czekolady
opcjonalnie inne drobno posiekane dodatki np. dowolne bakalie, rodzynki, żurawina lub suszone owoce (uprzednio namoczone), orzechy, migdały
- 3-4 łyżki ciemnego, mocnego kakao
- 5-6 łyżek śmietany do zup i sosów (12% lub 18%) lub kremówki (30% lub 36%)
- 2-3 łyżki owocowego dżemu (np. truskawkowy, wiśniowy, malinowy) lub np. śliwkowych powideł
- 100 ml zimnego mleka (ilość zależy od ciasta i tego, jak wilgotna jest masa przed jego dodaniem)
- aromat do ciast rumowy lub migdałowy
- ew. cukier puder do smaku (tylko jeśli bazowe ciasto nie było zbyt słodkie)
- na wykończenie:
- 200 g czekolady na polewę (ciemnej lub mlecznej lub mieszanki obu) + opcjonalnie: posypka np. z siekanych drobno orzechów
- ciemne lub jasne kakao (do obtoczenia kulek)
- wiórki kokosowe (do obtoczenia kulek)
- siekane orzechy lub migdały (do obtoczenia kulek)
WYKONANIE:
Czekoladę bardzo drobno siekamy lub trzemy na tarce.
Ciasto wkruszamy do miski - staramy się je mocno rozdrobnić. Dodajemy do niego posiekaną czekoladę i kakao, po czym dokładnie mieszamy, rozprowadzając składniki równomiernie.
Do tak przygotowanej bazy dodajemy śmietanę, dżem lub powidła, mleko oraz aromat do ciast. Dokładnie mieszamy, aż składniki równomiernie się rozprowadzą, a masa będzie wilgotna i będzie się lepić jak plastelina. Sprawdzamy smak i jeśli trzeba, dosładzamy do smaku cukrem pudrem.
Jeśli masa jest za sucha/krucha, to dodajemy więcej śmietany lub mleka, jeśli za wilgotna, to więcej ciasta, ale generalnie lepiej dodawać płyny stopniowo, by nie przesadzić z wilgotnością masy.
Wstawiamy pod przykryciem do lodówki na 20-30 minut, by całość się schłodziła, a następnie formujemy małe kulki. Nabieramy łyżeczką porcję masy i zwilżonymi w wodzie dłońmi formujemy kulki. Układamy je na talerzu, gdzie czekają na finalny etap.
Roztapiamy czekoladę na polewę - w kąpieli wodnej lub np. w mikrofalówce, wg uznania. Maczamy w niej kulki lub polewamy je nią dość obficie tak, by całe były pokryte warstwą czekolady.
Można też obtoczyć kulki w kakao (jasnym lub ciemnym), we wiórkach kokosowych lub w siekanych orzechach.
Układamy na papierze do pieczenia, macie silikonowej lub na wyłożonym folią spożywczą talerzu. Zostawiamy do zastygnięcia.
24.04.2025
WIELOLETNIE doświadczenie, kompleksowe wykonanie i...
22.04.2025
DREWNO opałowe, kominkowe, zrębki, Tel. 572-632-99...
22.04.2025
WYCINKA drzew, zrębkowanie, mulczowanie, Tel. 572-...
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz