Nie masz konta? Zarejestruj się

Przełom Online

Pyszne paszteciki z kapustą włoską i grzybami

21.11.2020 07:45 | 0 komentarzy | 6 974 odsłon | Agnieszka Filipowicz
Pomysł na bezmięsny obiad - paszteciki z kapustą, jajkami i grzybami. Jeśli mamy mało czasu, możemy do ich wykonania użyć gotowego ciasta francuskiego.
0
Pyszne paszteciki z kapustą włoską i grzybami
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

DOMOWE CIASTO

  • 4 szklanki mąki
  • 25 dag masła
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 2 -3 dag drożdży
  • pół łyżeczki soli
Drożdże pokruszyć i wymieszać w śmietanie. Z mąki, soli i śmietany z drożdżami oraz masła szybko zagnieść ciasto.

 

FARSZ

  • pół główki średniej kapusty włoskiej
  • 2 cebule
  • pół kostki masła
  • 5 dag suszonych grzybów
  • 5 jajek na twardo
  • sól
  • pieprz

Kapustę poszatkować i parzyć 4 minuty we wrzącej wodzie. Grzyby namoczyć w bardzo małej ilości wrzątku. Na rozpuszczone masło wrzucić posiekaną cebulę, gdy się zeszkli, dodać kapustę i grzyby. Dusić do miękkości kapusty. Po lekkim przestudzeniu dodać posiekane jajka na twardo i wymieszać. Ciasto rozwałkować i wykrawać prostokąty lub kwadraty. Nakładać farsz na każdy kawałek ciasta i zwijać paszteciki. Posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać kminkiem lub czarnuszką. Piec w 180 st. do zrumienienia pasztecików.