Nie masz konta? Zarejestruj się

Przełom Online

Quesadillas z chorizo i czarną fasolą

17.10.2020 07:09 | 0 komentarzy | 3 781 odsłony | Agnieszka Filipowicz

W chłodną, deszczową, jesienną pogodę przywołujemy gorące meksykańskie smaki. Wypróbujcie przepis na quesadillas - potrawę składającą się z tortilli wypełnionej różnymi składnikami i serem (od którego nazwy - queso, pochodzi nazwa dania).

0
Quesadillas z chorizo i czarną fasolą
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

To danie jest proste i szybkie w wykonaniu. W Meksyku do jego przygotowania używa się specjalnej patelni comal, wywodzącej się jeszcze z czasów prekolumbijskich. Nam wystarczy patelnia grillowa, a jeśli jej nie mamy - można użyć zwyklej.

SKŁADNIKI:
(dla 4 osób)
4 pszenne tortille,
4 łyżki sosu salsa,
150 g startego żółtego sera (użyłam cheddara, ale można też dać np. goudę),
150 g-200 g chorizo
kilka łyżek czarnej fasoli z puszki (można też dołożyć kukurydzy)
pół cebuli (użyłam czerwonej)
1 czerwona papryka (lub po pół czerwonej i żółtej)
1 pokrojony w kostkę pomidor (opcjonalnie)

WYKONANIE:
Na patelnię wrzucić chorizo i smażyć przez 2 minuty (nie trzeba dodawać oleju, tłuszcz wytopi się z kiełbasy). Dołożyć cebulę. Smażyć kolejną minutę. Następnie dodać paprykę i smażyć jeszcze 2 minuty.  Na połowie każdej tortilli rozsmarować salsę, następnie nałożyć składniki. Złożyć na pół, delikatnie docisnąć. Smażyć na patelni (najlepiej grillowej) z obu stron, ostrożnie dociskając łopatką. Gotowe quesadillas podzielić na 3 trójkąty i od razu jeść. Smakuje jeszcze lepiej z sosem czosnkowym lub z limonkowym dipem jogurtowym.

Inną popularną wersją tej potrawy jest quesadillas z kurczakiem, papryką i kukurydzą.