Trzecie miejsce na świecie pod względem smaku. Pierwsze w Ukrainie. To zupa z wielowiekową tradycją. Zakąsić ją można słoniną i pampuszkami. Prawdziwy barszcz ukraiński podaje się z kwaśną śmietaną.
Czy jest jakiś sekret w dotyczący przyrządzania barszczu? Według Oksany tak, ale jest on bardzo prosty - świeże warzywa i dużo miłości.Oksana Korzhytska i jej dzieci niedawno przyjechali do Chrzanowa. Podobnie jak inne Ukrainki, uciekając przed wojną chciała im zapewnić bezpieczeństwo. I tak jak wszystkie Ukrainki, nadal gotuje tu dla nich zwykłe ukraińskie potrawy. W weekend przygotowała barszcz.
Głównymi składnikami są buraki, mięso, kapusta, ziemniaki, marchew, koncentrat pomidorowy lub świeże pomidory, cebula i zielenina. Wariantów barszczu jest wiele.
- Swój sposób na barszcz ma każda gospodyni domowa. Ja często do niego dodaję świeżą paprykę i fasolę, ktoś inny może dodać szparagi, kapustę i grzyby. Jak kto lubi. Ważne jest, aby barszcz podać na talerzu z kwaśną śmietaną. W Ukrainie towarzyszą mu tradycyjne, świeże pampuszki (drożdżowe bułeczki) i obowiązkowo słonina! - opowiada Oksana.
Bulion to podstawa
Należy zacząć od bulionu. Najlepiej przyrządza się go z dwóch rodzajów mięsa - wołowego i wieprzowego. Bardzo smaczny bulion jest też z domowego (nie sklepowego) kurczaka. Mięso należy dokładnie umyć i zalać zimną wodą. Gotujemy je na małym ogniu przez około pół godziny. Aby bulion był klarowny, trzeba usunąć szumowiny powstałe podczas gotowania.
W czasie gotowania bulionu obieramy warzywa. W pierwszej kolejności dodajemy do bulionu pokrojone ziemniaki, a potem zaczynamy smażyć starte na grubym tarełku buraki.
- Zawsze gdy zaczynam smażyć cebulę, dodaję do niej starte buraki. Aby barszcz był czerwony, a jego smak bogaty, podczas smażenia buraki należy nieco posypać cukrem. Kiedyś w Odessie podczas wakacji opowiedział mi o tym szef kuchni pewnej restauracji i zawsze korzystam z tej rady. Oczywiście zamiast buraków można użyć gotowy koncentrat buraczany, ale wtedy barszcz nie będzie już taki dobry - wyjaśnia gospodyni.
Marchewkę też smażymy. Aby i marchewka i cebula zachowały swój kolor i aromat, dobrze jest smażyć je na bardzo małym ogniu. Cebula ma być po prostu przezroczysta, a marchewka miękka. Pod koniec smażenia do warzyw dodajemy koncentrat pomidorowy. Trochę trzeba to wszystko zamieszać, odczekać kilka minut.
- Jeszcze jedna wskazówka, barszcz solimy i pieprzymy na koniec. Ja to robię, gdy dodaję kapustę. Czasami do barszczu dodaję też starty czosnek, co sprawia, że danie jest jeszcze bardziej aromatyczne - mówi Oksana.
Gospodyni radzi też, aby barszcz ukraiński przed każdym podaniem zagotować. W tym czasie można pokroić słoninę i podać na stół upieczone wcześniej pampuszki, a następnie już tylko smakować.
Oksana nie znalazła w Chrzanowie słoniny, ponieważ ten produkt nie jest tutaj zbyt popularny. Z kolei na Ukrainie słoninę jada się prawie ze wszystkim i w różnych postaciach: na surowo, soloną i wędzoną. Ukraińcy spożywają słoninę nie tylko dla jej smaku, ale także w celu zapobiegania chorobom.
O historii barszczu ukraińskiego piszemy w bieżącym wydaniu papierowym tygodnika "Przełom".
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu przelom.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz
23.05.2025
KRAWCOWĄ zatrudnię 509-063-675
20.05.2025
PRACOWNIKÓW ogólnobudowlanych. Tel. 601 998 930
22.04.2025
DREWNO opałowe, kominkowe, zrębki, Tel. 572-632-99...
22.04.2025
WYCINKA drzew, zrębkowanie, mulczowanie, Tel. 572-...
Rusza sezon na kąpieliskach
Taniocha, nas nierobów stać na wszystk🤣o
Sutener
00:25, 2025-06-20
Poślizg w MKS Trzebinia. Piłkarze czekają na pieniądze
Można płacić nawet w lidze parafialnej jak kogoś na to stać. Jeśli kogoś nie stać " czytaj MKS Trzebinia" rywalizuje się na poziomie na który go stać. W Trzebini co roku to samo, nie wiadomo skąd wziąć kasę, ale co tam, można przecież zaszantażować Burmistrza i radnych, bo my gramy na piątym szczeblu rozgrywkowym w Polsce, to musicie dać kaskę.
Gość
21:56, 2025-06-19
Słup zwalił się na samochód
Kierowcy autobusów, innych pojazdów np.tramwajów są poddawani testom psychotechnicznym.Nie widze powodów aby kierowcy amatorzy nie przechodzili takich badań zanim przystąpią do egzaminu na prawo jazdy kat.B. To tak dla informacji dla niejakiego rudego.
Ja
20:39, 2025-06-19
Spółdzielnia za zamkniętymi drzwiami
Ogłoszenie jest dla picu. Główna Księgowa nie miała żadnych kompetencji (ani doświadczenia ani odpowiedniej edukacji) kiedy obejmowała stanowisko. Przyzwala na FB wszelkie nieprawidłowości, ponieważ spółdzielnie nie są kontrolowane przez urzędy tak często - bo są specyficzną organizacja. Na ten moment - kadra zarządzająca w PSM - to przypadkowi ludzie, wybrani ponieważ pracownicy odmówili współpracy z prezesikiem. Wiem z samego środeczka tego burdelu.
FK
20:30, 2025-06-19
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz