Najlepsza zupa dyniowa w stylu tajskim - przelom.pl
Zamknij

Najlepsza zupa dyniowa w stylu tajskim

06:30, 03.10.2020
Skomentuj

Zdrowe, ale mdłe warzywo - to często powtarzana opinia o dyni. Wystarczy jednak odpowiednio ją przyprawić. W tajskim wydaniu krem z dyni jest aromatyczny i rozgrzewający.

SKŁADNIKI:

  • 1 dynia hokkaido
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczka ostrej papryki
  • szklanka bulionu
  • 1-2 liście kaffiru (można użyć też trawy cytrynowej)
  • 2 łyżki czerwonej pasty curry
  • sos sojowy do smaku
  • świeża kolendra lub uprażone pestki dyni do posypania

WYKONANIE:
Dynię myjemy, kroimy w plastry i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 30 minut. Szklimy cebulkę wraz z czosnkiem, dodajemy dynię i zalewamy wszystko mleczkiem kokosowym, doprawiamy curry i przyprawami. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy 5-10 minut. Zupę miksujemy. W razie potrzeby rozcieńczamy bulionem i gotujemy na małym ogniu kilka minut. Krem przelewamy do misek i posypujemy pestkami dyni lub świeżą kolendrą.

(Agnieszka Filipowicz)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz


Dodaj komentarz

🙂🤣😐🙄😮🙁😥😭
😠😡🤠👍👎❤️🔥💩 Zamknij

Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu przelom.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz

OSTATNIE KOMENTARZE

0%