Nie masz konta? Zarejestruj się

Porady

Buchty z sosem z truskawek i mascarpone

10.05.2020 07:20 | 0 komentarzy | 16 707 odsłon | Agnieszka Filipowicz

Nadchodzi sezon truskawkowy, więc dziś serwujemy przepis na buchty, czyli po prostu kluski na parze, z pysznym sosem truskawkowym. Dzieci uwielbiają to danie.

0
Buchty z sosem z truskawek i mascarpone
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Buchty można też podać polane stopionym masłem, posypane cynamonem lub wytrawne - z pieczenią i sosem.

SKŁADNIKI:
230 g mleka (mniej więcej jedna szklanka)
30 g drożdży
20 g cukru
500 g mąki
2 jaja
szczypta soli
60 g masła

WYKONANIE:

  • Ciepłe (nie gorące!) mleko, drożdże, cukier, roztopione przestudzone masło mieszamy. Czekamy 5 minut.
  • Dodajemy mąkę, jaja, sól i wyrabiamy ciasto.
  • Zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
  • Gdy ciasto podwoi swą objętość, formujemy natłuszczoną lub obsypaną mąką ręką kluski wielkości pączków, układamy na sitku posmarowanym lekko olejem. Pozostawiamy jeszcze do wyrośnięcia.
  • Gotujemy wodę. Nakładamy sitko i gotujemy ok.15 min.
  • Kluski podajemy polane np. sosem truskawkowym (jak na zdjęciu).

 

SOS TRUSKAWKOWY
250 g serek mascarpone
400 g truskawek
Cukier (wg uznania, ja daję 4-5 łyżek)

Owoce z cukrem dokładnie zmiksować, dodać mascarpone i ponownie krótko zmiksować. Powinna powstać puszysta, jednolita masa.