Kapuśniak na zdrowie! Teraz warto wzmacniać odporność - przelom.pl
Zamknij

Kapuśniak na zdrowie! Teraz warto wzmacniać odporność

19:13, 14.03.2020
Skomentuj

W czasach koronowirusa nie panikujmy i nie stresujmy się. Jedzmy kiszonki i ruszajmy się.

Na koronawirusa nie ma ani leku, ani szczepionki. Bronią jest higiena. No i odporność organizmu. Jak ją wzmocnić? Co robić, by jej nie osłabiać?

Przede wszystkim zachowując spokój. Stres nie działa dobrze na nasze samopoczucie oraz może osłabiać naszą odporność. Sport to kolejna rzecz, która może pomóc wzmocnić odporność. 30 minut aktywności ruchowej codziennie, jak zaleca Światowa Organizacja Zdrowia, poprawia krążenie, wydolność i działa pozytywnie na układ nerwowy oraz samopoczucie. Niemniej ważny jest sen: gdy dostarczymy sobie niezbędną ilość czasu na odpoczynek, nasz organizm lepiej się regeneruje.

A poza tym - warto jeść kiszonki. To bomba witaminowa, bo zawiera witaminy z grupy B, A i K oraz składniki mineralne.

Oto przepis na tradycyjny kapuśniak, który warto teraz zaserwować sobie i najbliźszym:

Składniki:
- 2 litry bulionu
- Pół kg kiszonej (kwaszonej) kapusty
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- pół selera
- 200 g wędzonego boczku (użyłam surowych wędzonych frankfurterek)
- pół łyżeczki kminku
- pół łyżeczki majeranku
- 4 średnie ziemniaki
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- sól i pieprz do smaku
- 3 łyżki przecieru pomidorowego

Wykonanie:
Do gotującego się wywaru dodajemy liście laurowe, kminek, majeranek, ziele angielskie. Obieramy, myjemy i kroimy warzywa. Dodajemy do zupy. Kiedy warzywa będą miękkie dodaj do nich pokrojoną kapustę. Kroimy na drobną kostkę boczek lub inną wędlinę. Smażymy na wolnym ogniu. Kroimy na drobną kostkę cebulę i smażymy ją na tłuszczu z boczku. Dodajemy do zupy Dodajemy do zupy przecier pomidorowy. Doprawiamy solą i pieprzem.

 

(Agnieszka Filipowicz)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(1)

BarakudaBarakuda

0 0

To raczej zupa pomidorowa z kapustą a nie kapuśniak. Na zdjęciu bardziej podobne do chłodnika, niż do kapuśniaku.

11:11, 15.03.2020
Odpowiedzi:0
Odpowiedz


Dodaj komentarz

🙂🤣😐🙄😮🙁😥😭
😠😡🤠👍👎❤️🔥💩 Zamknij

Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu przelom.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz

OSTATNIE KOMENTARZE

0%