Nie masz konta? Zarejestruj się

Porady

Kapuśniak na zdrowie! Teraz warto wzmacniać odporność

14.03.2020 20:13 | 1 komentarz | 2 224 odsłony | Agnieszka Filipowicz

W czasach koronowirusa nie panikujmy i nie stresujmy się. Jedzmy kiszonki i ruszajmy się.

1
Kapuśniak na zdrowie! Teraz warto wzmacniać odporność
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Na koronawirusa nie ma ani leku, ani szczepionki. Bronią jest higiena. No i odporność organizmu. Jak ją wzmocnić? Co robić, by jej nie osłabiać?

Przede wszystkim zachowując spokój. Stres nie działa dobrze na nasze samopoczucie oraz może osłabiać naszą odporność. Sport to kolejna rzecz, która może pomóc wzmocnić odporność. 30 minut aktywności ruchowej codziennie, jak zaleca Światowa Organizacja Zdrowia, poprawia krążenie, wydolność i działa pozytywnie na układ nerwowy oraz samopoczucie. Niemniej ważny jest sen: gdy dostarczymy sobie niezbędną ilość czasu na odpoczynek, nasz organizm lepiej się regeneruje.

A poza tym - warto jeść kiszonki. To bomba witaminowa, bo zawiera witaminy z grupy B, A i K oraz składniki mineralne.

Oto przepis na tradycyjny kapuśniak, który warto teraz zaserwować sobie i najbliźszym:

Składniki:
• 2 litry bulionu
• Pół kg kiszonej (kwaszonej) kapusty
• 2 marchewki
• 1 pietruszka
• 1 cebula
• pół selera
• 200 g wędzonego boczku (użyłam surowych wędzonych frankfurterek)
• pół łyżeczki kminku
• pół łyżeczki majeranku
• 4 średnie ziemniaki
• 3 ziarenka ziela angielskiego
• 2 liście laurowe
• sól i pieprz do smaku
• 3 łyżki przecieru pomidorowego

Wykonanie:
Do gotującego się wywaru dodajemy liście laurowe, kminek, majeranek, ziele angielskie. Obieramy, myjemy i kroimy warzywa. Dodajemy do zupy. Kiedy warzywa będą miękkie dodaj do nich pokrojoną kapustę. Kroimy na drobną kostkę boczek lub inną wędlinę. Smażymy na wolnym ogniu. Kroimy na drobną kostkę cebulę i smażymy ją na tłuszczu z boczku. Dodajemy do zupy Dodajemy do zupy przecier pomidorowy. Doprawiamy solą i pieprzem.