Nie masz konta? Zarejestruj się

Porady

Zakwas buraczany. Wzmacnia krew i odporność

28.08.2019 12:11 | 0 komentarzy | 1 156 odsłona | Agnieszka Filipowicz

Buraki są antyoksydantem i mają świetne działanie w profilaktyce nowotworów. Zakwas z nich oczyszcza i wzmacnia krew, bo zwiększa produkcję czerwonych krwinek. Warto przygotować go nie tylko na święta.

0
Zakwas buraczany. Wzmacnia krew i odporność
Zakwas buraczany dojrzewa 4-5 dni
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Składniki:

  • buraki - 1 kg
  • marchewka - 1
  • pietruszka - 1
  • seler - 1 mały lub pół dużego
  • woda - ok. 5 szklanek
  • cukier - łyżeczka
  • czosnek - 4 ząbki
  • liść laurowy - 2
  • kminek - garść
  • ziele angielskie - 3 ziarenka
  • pół szklanki soku z kiszonych ogórków

 

Wykonanie:

Wodę z cukrem zagotować. Buraki, marchewkę, pietruszkę i seler obrać i pokroić na plasterki. Czosnek obrać i pokroić. W kamiennym garnku lub szklanym słoju ułożyć buraki, dodać przyprawy i zalać letnią wodą, tak aby wszystkie buraki znalazły się pod wodą. Dolać soku z ogórków. Przykryć naczynie gazą i zostawić w temperaturze pokojowej na 5 dni. Po tym czasie wlać kwas do ciemnych butelek. Zamknąć. Przechowywać w lodówce lub chłodnej piwnicy.

 

Dlaczego warto zaserwować sobie zakwas:

  • jest skuteczny w profilaktyce i leczeniu niedokrwistości,
  • polecany przy przeziębieniach, ogólnym osłabieniu oraz anemii,
  • obniża poziom złego cholesterolu,
  • zwiększa odporność,
  • poprawia koncentrację,
  • przeciwdziała miażdżycy,
  • wspomaga pracę wątroby oraz nerek.