Jeśli lubicie domowe wypieki, powinniście wypróbować nasz przepis na smakowity deser.
Składniki:
BISZKOPT: 5 jajek, 1 szklanka mąki, 1 szklanka cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki
kakao. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i po 1 żółtku, cały czas ubijając. Na końcu wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszamy i wykładamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 175 stopni przez ok. 25-30 min. W jednej szklance gorącej wody rozpuszczamy trzy łyżki kawy rozpuszczalnej i studzimy.
Biszkopt po ostudzeniu trzeba przekroić wzdłuż na dwie części i nasączyć kawą.
KREM I: gotowy krem do karpatki przyrządzić wg przepisu na opakowaniu.
KREM II: 1 masło, pół szklanki cukru, pół szklanki wody, 2 niepełne szklanki mleka w proszku;
dodatkowo 2 łyżki kakao i 2 łyżki mleka w proszku.
Masło musimy zagotować z wodą i cukrem. Studzimy. Następnie miksując wsypujemy mleko w
proszku (2 szklanki). Masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy 2 łyżki kakao, do drugiej 2 łyżki mleka w proszku.
Potrzebna nam będzie również paczka okrągłych biszkoptów (ok. 250g).
Na spodnią część ciasta biszkoptowego nakładamy połowę kremu I. Na to kolejny biszkopt i drugą połowę kremu. Na kremie pionowo układamy ciastka - okrągłe biszkopty. Wierzch zalewamy kremem II (obiema częściami). Trzeba to zrobić od razu po ich przygotowaniu, bo szybko tężeją.
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu przelom.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz
24.04.2025
WIELOLETNIE doświadczenie, kompleksowe wykonanie i...
22.04.2025
DREWNO opałowe, kominkowe, zrębki, Tel. 572-632-99...
22.04.2025
WYCINKA drzew, zrębkowanie, mulczowanie, Tel. 572-...
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz