Zagłebiowskie domowe pączki na smalcu. Przepis wypróbowany - przelom.pl
Zamknij

Zagłebiowskie domowe pączki na smalcu. Przepis wypróbowany

19:25, 22.01.2024
Skomentuj Pączki. Może nie najpiękniejsze, ale bardzo smaczne. Wyrób domowy Pączki. Może nie najpiękniejsze, ale bardzo smaczne. Wyrób domowy

Za dwa tygodnie (8 lutego) Tłusty Czwartek. Warto więc potrenować, wymienić się przepisami i doświadczeniami w pieczeniu pączków.

Potrzebne są następujące składniki:

Ciasto:

1000 g mąki
100 g świeżych drożdży
ok. 500 ml mleka
6 żółtek, 1 jajko
100-150 g cukru
sól do smaku
100 g masła
1 łyżka spirytusu
skórka otarta z cytryny
100 g cukru pudru do posypania
400 g marmolady lub konfitur na nadzienie

Do smażenia:

1000-1500 g smalcu

Przygotowanie:

Drożdże rozrobić z odrobiną ciepłego mleka, dodać z 1 łyżkę mąki, wsypać cukier, wszystko dobrze wymieszać i pozostawić na 15-20 minut. Dodać żółtka rozbite z cukrem do białości, wlać mleko i masło, bardzo dokładnie wyrobić. Jeśli ciasto jest za rzadkie, dosypać mąki - tak, aby dało się później uformować pączki. Pozostawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasta wyłożyć je na stolnicę wysypaną mąką, rozciągnąć ręką, wykrawać z niego szklanką koła i kłaść na nie kupki konfitur lub marmolady, po czym zaklejać jak pierogi. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy dobrze wyrosną, wrzucać na gorący smalec wyrośniętą stroną. Chcąc się przekonać, czy smalec jest dość gorący, można wrzucić do niego kawałek ciasta - powinno zacząć się rumienić; żeby tłuszcz się nie palił można od czasu do czasu wrzucić plasterek surowego kartofla. Wyciągnięte z tłuszczu pączki najlepiej kłaść na sito wyłożone bibułą. Zaraz po usmażeniu posypać cukrem pudrem zmieszanym ze skórką otartą z cytryny.

Wiesz, że...

Pączki tradycyjnie smażone na słoninie jedzone w dużych ilościach w Tłusty Czwartek, miały zapewnić gospodarzom urodzaj ziemniaków w polu. Tak przyrządzone jak w powyższym przepisie pączki to potrawa tradycyjna z terenów Zagłębia Dąbrowskiego (Sosnowiec, Dąbrowa Górnicz, Sławków i okolice) położonego w województwie śląskim.

Źródło: Zbiór przepisów potraw regionalnych województwa śląskiego, ŚOT; slaskiesmaki.pl

 

(Alicja Molenda)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%