Przepis na świąteczne pierogi z kapustą i grzybami - przelom.pl
Zamknij

Przepis na świąteczne pierogi z kapustą i grzybami

Joanna BielJoanna Biel 18:00, 13.12.2024
Skomentuj

Świąteczne pierogi z kapustą i grzybami

Nic tak nie smakuje jak święta, a pierogi to ich nieodłączny element! Zachwycają delikatnym ciastem i aromatycznym nadzieniem, podane z nutą karmelizowanej cebulki. Idealne na wigilijny stół, pełne tradycji i smaku. Przygotuj je z nami i poczuj  święta na talerzu!

Składniki na ciasto:
500 g mąki pszennej
250 ml ciepłej wody
1 łyżeczka soli
2 łyżki oleju roślinnego

składniki na farsz:
500 g kiszonej kapusty
200 g suszonych grzybów (np. podgrzybków lub borowików)
1 cebula
2 łyżki oleju
Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Farsz: Namocz suszone grzyby w wodzie przez kilka godzin (najlepiej na noc). Następnie ugotuj je w tej samej wodzie do miękkości, odcedź (zachowując wywar), a potem drobno posiekaj. Kapustę kiszoną drobno posiekaj i gotuj w wywarze z grzybów przez około 30 minut, aż zmięknie. Odcedź i odciśnij nadmiar płynu. Na patelni rozgrzej olej, zeszklij drobno posiekaną cebulę, a następnie dodaj kapustę i grzyby. Smaż przez kilka minut. Dopraw solą i pieprzem, ostudź.

Ciasto: Mąkę przesiej do miski, dodaj sól. Stopniowo wlewaj ciepłą wodę, mieszając. Dodaj olej i zagniataj ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut.

Formowanie pierogów: Ciasto rozwałkuj na cienki placek, wykrawaj kółka za pomocą szklanki. Na każde kółko nakładaj łyżeczkę farszu, zlepiaj brzegi, formując pierogi.

Gotowanie: W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Pierogi wrzucaj partiami do wrzątku, gotuj przez 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

Podanie: Pierogi można podać od razu lub podsmażyć na maśle, by były złociste i chrupiące. Serwuj z dodatkiem cebulki zeszklonej na maśle.

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(1)

Wiki Wiki

0 0

Tak to piszesz jak by ktoś był ułomny i niewiedzial jak się. To robi 15:53, 20.12.2024

Odpowiedzi:0
Odpowiedz


Dodaj komentarz

🙂🤣😐🙄😮🙁😥😭
😠😡🤠👍👎❤️🔥💩 Zamknij

Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu przelom.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz

0%