Utrzymywanie odpowiedniego poziomu witaminy C w organizmie dziecka jest niezwykle ważne - kwas askorbinowy wpływa m.in. na układ immunologiczny, procesy krwiotwórcze, jest też silnym antyoksydantem. Niestety, nie jesteśmy w stanie wytworzyć tego składnika sami, w związku z czym konieczna jest dieta bogata w dobre źródła witaminy C - które z produktów powinny znaleźć się w diecie najmłodszych?
Witamina C znana jest przede wszystkim z korzystnego działania względem wspomnianego już układu immunologicznego - przez niektórych nazywana wręcz ,,królową odporności". Rzeczywiście, wykazuje właściwości immunostymulujące, co wiąże się m.in. z jej wpływem na wzrost wytwarzanych cytokin. Te zaś odgrywają niezwykle ważną rolę w procesie tworzenia optymalnej reakcji odpornościowej (dochodzi do niej w momencie kontaktu z zagrażającym organizmowi antygenem).
Jeśli jednak przyjrzymy się bliżej badaniom, możemy znaleźć w nich sporo sprzeczności - część danych wskazuje na istotny wpływ witaminy C na skrócenie czasu trwania choroby oraz zmniejszenie intensywności objawów. Kolejne podkreślają zaś wagę suplementacji kwasu askorbinowego przede wszystkim w zakresie prewencji. Z drugiej strony, jeszcze inne nie wykazują żadnego wpływu opisywanego tu związku organicznego, co teoretycznie przekreślałoby sens suplementacji witaminy C w okresie zwiększonej zachorowalności. Niestety, od tego typu kontrowersji w badaniach nie uciekniemy. Abstrahując jednak od nich, zdecydowanie nie można zaprzeczyć silnym właściwościom antyoksydacyjnym, jakie wykazuje witamina C (co właściwie automatycznie przekłada się na wzmocnienie odporności).
Antyoksydanty pomagają walczyć z wolnymi rodnikami, których nadmiar może doprowadzić do tzw. stresu oksydacyjnego. To stan silnie zagrażający zdrowiu - zarówno dzieci, jak i dorosłych. Organizm przestaje wtedy nadążać z detoksykacją i pozbywaniem się z ciała m.in. produktów ubocznych procesów metabolicznych, do których dochodzi przecież nieustannie. Duży wpływ na rozwinięcie się owego stresu oksydacyjnego ma chociażby przetworzona żywność (któremu z dzieci nie zdarza się jeść fast foodów,czy też pić napojów gazowanych?), zanieczyszczone środowisko (m.in. smog) oraz stres psychiczny, którego doświadczamy na każdym etapie życia - w trakcie dzieciństwa również.
Biorąc zatem pod uwagę fakt, że opisane tu czynniki są niemalże nieuniknione, tym bardziej należy dbać o dostarczanie dzieciom licznych antyoksydantów - także opisywanego tu kwasu askorbinowego (spośród witamin silnymi antyoksydantami są także witaminy A i E).
Są to przede wszystkim produkty roślinne, które - jeśli to tylko możliwe - powinno się jeść w świeżej formie. Duży wpływ na redukcję zawartości witaminy C w pożywieniu ma obróbka termiczna (najmniej korzystne jest gotowanie w wodzie) - straty kwasu askorbinowego potrafią sięgać wtedy nawet 50-70 proc.! Chcąc zatem dostarczyć dziecku jak najwięcej witaminy C, warto postawić na:
Pozostałe wartościowe pod tym względem owoce to: truskawki, kiwi, grejpfruty, poziomki pomarańcze etc. Z warzyw warto wybrać również: brukselkę, kalarepę, brokuły, kalafior, kapustę, szpinak, jarmuż, szczypiorek etc.
Co ważne, poleca się w tym zakresie także źródła ziołowe. Witaminę C ma w sobie m.in. rumianek czy też bez czarny, który poza dostarczaniem ważnych składników odżywczych działa również m.in. przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo, wykrztuśnie oraz immunostymulująco.
Zarówno niedobór, jak i nadmiar witamin może wiązać się z poważnymi dla zdrowia konsekwencjami. Co istotne, w przypadku kwasu askorbinowego obserwuje się głównie objawy związane ze zbyt niskim jego poziomem - mogą manifestować to następujące symptomy:
Następstwem dostarczania zbyt małej ilości witaminy C może być także anemia z niedoboru żelaza - kwas askorbinowy wpływa na zwiększenie wchłaniania Fe (mowa o żelazie niehemowym, które pochodzi z roślin). Głęboki deficyt może wiązać się zaś ze szkorbutem, co objawia się m.in. samoistnymi krwawieniami (w krajach rozwiniętych jest to na szczęście dziś rzadko spotykana choroba).
Jeśli chodzi o zbyt dużą podaż witaminy C, raczej nie obserwuje się jej toksycznego działania. Mogą ewentualnie pojawić się zaburzenia ze strony układu trawiennego, a w dłuższej perspektywie istnieje możliwość wystąpienia kamieni nerkowych. Niewątpliwie jednak to niedobór owego składnika stanowi większy problem. Warto zatem dołączyć do diety dziecka produkty bogate w witaminę C, a w razie potrzeby odpowiednią dla najmłodszych suplementację - aby ich organizm mógł zdrowo rosnąć!
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu przelom.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz
22.06.2025
ALTANY, tarasy, wiaty garażowe, pergole, różnego r...
OPINIA. Książki się nie tylko czyta, panie burmistrzu
Molendowa,.dlaczego usuwasz niewygodne dla siebie komentarze? Przecież wszyscy wiemy że kiedyś w domu były czerwono od szturmówek.PZPR.a teraz od serduszek niemieckiej partii PO. Nie wstydź się.
Bążur
06:00, 2025-07-11
Eder zagra nową płytę na Rynku w Chrzanowie
Czy Maciej świeża siła doi publiczne pieniądze na swoje tzw występy?
Bążur
05:58, 2025-07-11
Życie Polaków i Żydów wzajemnie się przenikało
Dlaczego Przełom usuwa cytaty z Ewangelii wg św. Jana??????
Szok
01:12, 2025-07-11
Historia zamknięta na kłódkę. Mieszkańcy walczą
Bonjour, ja nie bredzę. Przypominam. I przy okazji apeluję w imieniu raportujących Pana posty Userów i własnym o kulturę dyskusji. Pana tu nikt nie wyzywa, nie obraża. Może nawet chciałby czasem z Panem podyskutować, ale w takim stylu się nie da. Dzielenie się opinią jest cenne, pod warunkiem, że nie rani się innych. Proszę się do tego stosować.
Alicja Molenda
00:45, 2025-07-11
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz