Jemy mało chleba - przelom.pl
Zamknij

Jemy mało chleba

10:10, 08.10.2014 red
Skomentuj

Obroty piekarni, również chrzanowskich, spadają z roku na rok. Właściciel jednej z nich Aleksander Staszczyk prognozuje, że nadejdzie czas, kiedy piekarz stanie się zawodem umierającym, jak dzisiaj kowal.

Obroty piekarni, również chrzanowskich, spadają z roku na rok. Właściciel jednej z nich Aleksander Staszczyk prognozuje, że nadejdzie czas, kiedy piekarz stanie się zawodem umierającym, jak dzisiaj kowal.

Jak podaje Instytut Polskie Pieczywo w ubiegłym roku Polacy w przeliczeniu na jedną osobę zjedli około 50 kilogramów chleba i bułek. Szacuje, że ten rok skończy się kolejnym spadkiem - o pół kilograma. Tymczasem w 1990 roku były to przeszło 104 kilogramy na osobę.

- Jest źle. Z jednej strony jest o wiele mniej lokalnych sklepów, bo się pozamykały. Z drugiej wyrastają ogromne piekarnie przemysłowe, a z nimi nie mamy szans konkurować - mówi Aleksander Staszczyk, właściciel zakładu produkującego bułki i chleby w Luszowicach.

Zderzenie potężnych producentów i piekarzy rzemieśników obrazuje na innym przykładzie - kowalstwa.
- Można gotowe elementy ogrodzenia kupić w markecie. Można też je zamówić u kowala i mieć solidne, kute, a nie odlewane z fabryki - porównuje Staszczyk.

Przewiduje, że za kilka lat mogą nam się ostać jedynie bułki na polepszaczach z supermarketów, bo ręcznie robionego chleba po prostu już nie będzie.
- Stanie się tak jak w dawnych Niemczech wschodnich. Supermarkety miały swoje piekarnie. Z małych zostały tylko te, które miały doskonałą lokalizację, np. w centrum Berlina. Tak będzie i u nas. Jedna piekarnia w Chrzanowie, może kilka w Krakowie - stwierdza Staszczyk.

Obszerna rozmowa z właścicielem piekarni w Luszowicach Aleksandrem Staszczykiem w 40. numerze "Przełomu", w sprzedaży od 8 października.
(taj)

(red)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(3)

glog4glog4

0 0

niestety jemy mniej chleba bo jego jakość jest coraz gorsza, chleb na drugi dzień jest nie zjadliwy. Jak się niestety liczy tylko zysk to konsekwencjią tego jest spadek sprzedaży 09:57, 09.10.2014

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

jakurjakur

0 0

Sam sobie piekę chleb, jaki chcę i kiedy chcę. I robi to coraz więcej osób, od kiedy pojawiły sie w sprzedaży maszynki do pieczenia chleba. 15:57, 08.10.2014

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

Wiesio DyndakWiesio Dyndak

0 0

A po co komu więcej piekarni, jak jemy mało chleba? 11:23, 08.10.2014

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

0%