Materiały promocyjne
Przechowywanie naczyń i akcesoriów kuchennych – podpowiadamy, jak sprytnie zaaranżować szafki i szuflady
Materiał promocyjny
![Przechowywanie naczyń i akcesoriów kuchennych – podpowiadamy, jak sprytnie zaaranżować szafki i szuflady](https://imgcdn1.przelom.pl/im/v1/news-900-widen-wm/2023/06/20/46128_1687264440_15901700.jpg)
Kuchnia z pomysłem - zacznij od planu!
Kuchnia to serce każdego domu, miejsce, w którym spędzamy wiele czasu, a także przygotowujemy smaczne posiłki dla siebie i swoich bliskich. W kuchni potrzebujemy również sporo miejsca do przechowywania naczyń, garnków, patelni, akcesoriów kuchennych i produktów spożywczych. Jak sprytnie zaaranżować szafki i szuflady, aby nie pogubić się podczas gotowania, zmieścić wszystko to, czego potrzebujemy, a jednocześnie mieć łatwy dostęp do niezbędnych przedmiotów?
Pierwszym krokiem do sprytnego przechowywania naczyń i akcesoriów kuchennych jest zapewnienie sobie odpowiedniej ilości miejsca. Warto zrobić porządki i pozbyć się części rzeczy, których nie używamy.
Następnie uporządkowywanie należy rozpocząć od rozejrzenia się po swojej kuchni i dokładnego zaplanowania, jakie przedmioty mamy zamiar przechowywać w posiadanych szafkach i szufladach. Możemy również zastanowić się nad tym, jak często korzystamy z poszczególnych przedmiotów i według tego rozlokować je w łatwiej lub trudniej dostępnych miejscach. Przykładowo górne szafki, do których dostęp jest często utrudniony, warto przeznaczyć na sporadycznie używane akcesoria i małe sprzęty AGD.
Aby stworzyć praktyczne i funkcjonalne wnętrze, warto dostosować układ szafek i szuflad kuchennych do swoich potrzeb. Umieść wszystkie produkty, z których korzystasz na co dzień (takie jak kawa, herbata, płatki owsiane czy zioła) w łatwo dostępnych miejscach. Aby na długo pozostały świeże, zamknij je w szczelnych pudełkach lub puszkach.
Wysuwane elementy szafek, takie jak koszyki na prowadnicach czy przeszklone szuflady będą doskonałe do przechowywania małych przedmiotów. Pozwalają szybko i łatwo dotrzeć do każdego naczynia bez konieczności przeszukiwania całej szafki. Dzięki wszystkim tym elementom w kilka sekund znajdziesz potrzebne akcesoria bez zbędnego denerwowania się i przekładania rzeczy z miejsca na miejsce.
Wykorzystaj sortery, pojemniki i kosze
Aby ułatwić sobie układanie naczyń i akcesoriów, warto podzielić szafki i szuflady, wykorzystując przegrody, np. specjalne wkłady, sortery, organizery i pudełka. Dzięki nim wszystko będzie miało swoje miejsce i łatwiej będzie znaleźć potrzebny przedmiot. Dodatkowo pomyśl o koszach i pojemnikach - to doskonałe akcesoria do organizacji szafek i szuflad w kuchni. Wszystkie naczynia można posegregować w zależności od ich rodzaju lub funkcji i umieścić w dedykowanych koszach i pojemnikach. Funkcjonalne elementy szafek i szuflad znajdziesz w szerokiej gamie asortymentu internetowego i stacjonarnego sklepów meblowych sieci Salony Agata.
Zainstaluj wieszaki i wykorzystaj wnęki kuchenne
Wieszaki i specjalne haczyki to doskonałe narzędzia do przechowywania garnków, patelni i innych dużych naczyń. Dzięki nim można zaoszczędzić miejsce w szafkach i mieć łatwy dostęp do wszystkich naczyń. Wnęki kuchenne są z kolei dobrym miejscem do przechowywania małych akcesoriów kuchennych. Można tam zainstalować dodatkowe półki lub wieszaki i tym samym zaoszczędzić miejsce w szafkach.
Sprytnie zaaranżowane szafki i szuflady w kuchni to klucz do utrzymania porządku i łatwiejszego przygotowywania posiłków. Można wykorzystać różne akcesoria, takie jak kosze, pojemniki, wysuwane półki, organizery i wieszaki, aby funkcjonalnie zaaranżować przestrzeń. Oczywiście przechowywanie naczyń i narzędzi kuchennych to nie tylko kwestia funkcjonalności, ale również estetyki. Praca w ergonomicznej i efektownej kuchni stanie się nie tylko łatwiejsza, ale i przyjemniejsza.
Materiał promocyjny