Przełom Online
Polecamy przepis na domową chałwę
Chałwę według przepisu pani Adaminy Lasoń można było spróbować podczas tegorocznej Nocy Muzeów w Chrzanowie. Oto, jak przygotować słodki przysmak w warunkach domowych.
SKŁADNIKI
- 25 dag masła
- 3/4 szklanki cukru
- 1/4 szklanki wody
- 25 dag mleka w proszku
- 15 dag herbatników
- 25 dag bakalii (żurawina, śliwki suszone, orzechy, rodzynki, migdały płatki lub słupki)
PRZYGOTOWANIE
Masło rozpuścić z cukrem i wodą, do pełnego roztopienia cukru. Do przygotowanego w ten sposób ciepłego masła dodać mleko w proszku i wszystko dokładnie wymieszać. Następnie dodać herbatniki oraz bakalie i ponownie wymieszać. Gotową masę wyłożyć na folię spożywczą i zwinąć w rulon. Można również włożyć do wyłożonej folią keksówki. Mrozić co najmniej cztery godziny w lodówce. Następnie pokroić w plastry.
Czytaj również:
Piłkarski weekend. Czas na ligowe ostatki
Wieczysta Kraków przyciągnęła tłumy na stadion w Trzebini (WIDEO, ZDJĘCIA)
Biegacze na orientację walczyli w Chrzanowie o mistrzostwo Małopolski
Chrzanów lepszy od Wadowic i Oświęcimia w turnieju młodych piłkarzy
Wypadek na Szpitalnej w Chrzanowie. Kobieta trafiła do szpitala
Komentarze
2 komentarzy
Chałwę robiłem kilka razy, ale te składniki mnie bardzo zaskoczyły. Zwykle robiłem z ziaren sezamu lub słonecznika, który po prażeniu zmieliłem i zmieszałem z miodem. To wystarczyło.
ochyda , masło i herbatniki