Polecamy przepis na domową chałwę - przelom.pl
Zamknij

Polecamy przepis na domową chałwę

07:00, 18.06.2022 Michał Koryczan
Skomentuj

Chałwę według przepisu pani Adaminy Lasoń można było spróbować podczas tegorocznej Nocy Muzeów w Chrzanowie. Oto, jak przygotować słodki przysmak w warunkach domowych.

SKŁADNIKI

  • 25 dag masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki wody
  • 25 dag mleka w proszku
  • 15 dag herbatników
  • 25 dag bakalii (żurawina, śliwki suszone, orzechy, rodzynki, migdały płatki lub słupki)

PRZYGOTOWANIE

Masło rozpuścić z cukrem i wodą, do pełnego roztopienia cukru. Do przygotowanego w ten sposób ciepłego masła dodać mleko w proszku i wszystko dokładnie wymieszać. Następnie dodać herbatniki oraz bakalie i ponownie wymieszać. Gotową masę wyłożyć na folię spożywczą i zwinąć w rulon. Można również włożyć do wyłożonej folią keksówki. Mrozić co najmniej cztery godziny w lodówce. Następnie pokroić w plastry.


Czytaj również:

Piłkarski weekend. Czas na ligowe ostatki

Wieczysta Kraków przyciągnęła tłumy na stadion w Trzebini (WIDEO, ZDJĘCIA)

Biegacze na orientację walczyli w Chrzanowie o mistrzostwo Małopolski

Tak zmienia się stadion Świtu Krzeszowice, gdzie Adam Nawałka zaczynał karierę trenera (WIDEO, ZDJĘCIA)

Chrzanów lepszy od Wadowic i Oświęcimia w turnieju młodych piłkarzy

Wypadek na Szpitalnej w Chrzanowie. Kobieta trafiła do szpitala

(Michał Koryczan)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(2)

tubylectubylec

0 0

ochyda , masło i herbatniki 20:01, 18.06.2022

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

ChełmofonChełmofon

0 0

Chałwę robiłem kilka razy, ale te składniki mnie bardzo zaskoczyły. Zwykle robiłem z ziaren sezamu lub słonecznika, który po prażeniu zmieliłem i zmieszałem z miodem. To wystarczyło. 09:29, 19.06.2022

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

OGŁOSZENIA PROMOWANE

0%