Chałwę według przepisu pani Adaminy Lasoń można było spróbować podczas tegorocznej Nocy Muzeów w Chrzanowie. Oto, jak przygotować słodki przysmak w warunkach domowych.
Masło rozpuścić z cukrem i wodą, do pełnego roztopienia cukru. Do przygotowanego w ten sposób ciepłego masła dodać mleko w proszku i wszystko dokładnie wymieszać. Następnie dodać herbatniki oraz bakalie i ponownie wymieszać. Gotową masę wyłożyć na folię spożywczą i zwinąć w rulon. Można również włożyć do wyłożonej folią keksówki. Mrozić co najmniej cztery godziny w lodówce. Następnie pokroić w plastry.
Czytaj również:
Piłkarski weekend. Czas na ligowe ostatki
Wieczysta Kraków przyciągnęła tłumy na stadion w Trzebini (WIDEO, ZDJĘCIA)
Biegacze na orientację walczyli w Chrzanowie o mistrzostwo Małopolski
Chrzanów lepszy od Wadowic i Oświęcimia w turnieju młodych piłkarzy
Wypadek na Szpitalnej w Chrzanowie. Kobieta trafiła do szpitala
14.11.2024
ODSTĄPIĘ dobrze prosperujący Sklep Odzieżowy - Chr...
08.11.2024
WYCINKA drzew, karczowanie, zrębkowanie. Minikopar...
08.11.2024
DREWNO opałowe, zrębki. Transport. Tel. 572-632-99...
05.11.2024
ZATRUDNIĘ od zaraz pracownika fizycznego do pracy ...
01.11.2024
GABINET Psychologiczno - Terapeutyczny PRYZMAT Kat...
29.10.2024
ZATRUDNIĘ pracownika fizycznego do układania kostk...
17.09.2024
ŚLUSARZY, spawaczy, montażystów, praca na warsztac...
tubylec20:01, 18.06.2022
0 0
ochyda , masło i herbatniki 20:01, 18.06.2022
Chełmofon09:29, 19.06.2022
0 0
Chałwę robiłem kilka razy, ale te składniki mnie bardzo zaskoczyły. Zwykle robiłem z ziaren sezamu lub słonecznika, który po prażeniu zmieliłem i zmieszałem z miodem. To wystarczyło. 09:29, 19.06.2022