Chałwę według przepisu pani Adaminy Lasoń można było spróbować podczas tegorocznej Nocy Muzeów w Chrzanowie. Oto, jak przygotować słodki przysmak w warunkach domowych.
Masło rozpuścić z cukrem i wodą, do pełnego roztopienia cukru. Do przygotowanego w ten sposób ciepłego masła dodać mleko w proszku i wszystko dokładnie wymieszać. Następnie dodać herbatniki oraz bakalie i ponownie wymieszać. Gotową masę wyłożyć na folię spożywczą i zwinąć w rulon. Można również włożyć do wyłożonej folią keksówki. Mrozić co najmniej cztery godziny w lodówce. Następnie pokroić w plastry.
Czytaj również:
Piłkarski weekend. Czas na ligowe ostatki
Wieczysta Kraków przyciągnęła tłumy na stadion w Trzebini (WIDEO, ZDJĘCIA)
Biegacze na orientację walczyli w Chrzanowie o mistrzostwo Małopolski
Chrzanów lepszy od Wadowic i Oświęcimia w turnieju młodych piłkarzy
Wypadek na Szpitalnej w Chrzanowie. Kobieta trafiła do szpitala
29.04.2025
ZATRUDNIĘ kierowcę kat. C i C+E 500-380-561
24.04.2025
WIELOLETNIE doświadczenie, kompleksowe wykonanie i...
22.04.2025
DREWNO opałowe, kominkowe, zrębki, Tel. 572-632-99...
22.04.2025
WYCINKA drzew, zrębkowanie, mulczowanie, Tel. 572-...
0 0
ochyda , masło i herbatniki
0 0
Chałwę robiłem kilka razy, ale te składniki mnie bardzo zaskoczyły. Zwykle robiłem z ziaren sezamu lub słonecznika, który po prażeniu zmieliłem i zmieszałem z miodem. To wystarczyło.
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu przelom.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz