Nie masz konta? Zarejestruj się

Przełom Online

Polecamy przepis na domową chałwę

18.06.2022 09:00 | 2 komentarze | 3 671 odsłony | Michał Koryczan

Chałwę według przepisu pani Adaminy Lasoń można było spróbować podczas tegorocznej Nocy Muzeów w Chrzanowie. Oto, jak przygotować słodki przysmak w warunkach domowych.

2
Polecamy przepis na domową chałwę
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

SKŁADNIKI

  • 25 dag masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki wody
  • 25 dag mleka w proszku
  • 15 dag herbatników
  • 25 dag bakalii (żurawina, śliwki suszone, orzechy, rodzynki, migdały płatki lub słupki)

PRZYGOTOWANIE

Masło rozpuścić z cukrem i wodą, do pełnego roztopienia cukru. Do przygotowanego w ten sposób ciepłego masła dodać mleko w proszku i wszystko dokładnie wymieszać. Następnie dodać herbatniki oraz bakalie i ponownie wymieszać. Gotową masę wyłożyć na folię spożywczą i zwinąć w rulon. Można również włożyć do wyłożonej folią keksówki. Mrozić co najmniej cztery godziny w lodówce. Następnie pokroić w plastry.


Czytaj również:

Piłkarski weekend. Czas na ligowe ostatki

Wieczysta Kraków przyciągnęła tłumy na stadion w Trzebini (WIDEO, ZDJĘCIA)

Biegacze na orientację walczyli w Chrzanowie o mistrzostwo Małopolski

Tak zmienia się stadion Świtu Krzeszowice, gdzie Adam Nawałka zaczynał karierę trenera (WIDEO, ZDJĘCIA)

Chrzanów lepszy od Wadowic i Oświęcimia w turnieju młodych piłkarzy

Wypadek na Szpitalnej w Chrzanowie. Kobieta trafiła do szpitala