Pyszny sernik kokosowy ze słodką polewą - przelom.pl
Zamknij

Pyszny sernik kokosowy ze słodką polewą

08:00, 07.02.2021 Agnieszka Filipowicz
Skomentuj

Kto lubi ser, kokos i czekoladę, powinien wypróbować ten przepis. Sernik kokosowo-czekoladowy to znakomity dodatek do kawy.

Spód sernika
180 g herbatników w polewie czekoladowej
100 gram masła roztopionego
50 g wiórków kokosowych

Masa serowa
220 g cukru pudru
4 jajka
100 g wiórków kokosowych
1000 g twarogu sernikowego z wiaderka
30 g mąki pszennej
250g mleczka kokosowego

Polewa
100 g gorzkiej czekolady (ze względu na upodobania domowników dodaję mlecznej lub karmelowej)
100 g mleczka kokosowego

Wykonanie
Rozgrzać piekarnika do 150 stopni Celsjusza. Do malaksera włożyć herbatniki połamane i drobno zmielić. Herbatniki odłożyć do innej miski dodać masło roztopione i wiórki kokosa, wszystko dokładnie wymieszać. Tak przygotowane herbatniki przełożyć do tortownicy o średnicy 24 cm za pomocą dłoni rozprowadzić po całej powierzchni dociskając do dna. Tortownice odstawić do lodówki na 15 minut. Do miski wsypać cukier puder dodać twaróg pokrojony w kawałki, jajka, mleczko kokosowe, kokos, mąkę i wszystko dokładnie wymieszać. Tak przygotowana Masę serową przelać do przygotowanej wcześniej tortownicy. Piec 100 minut w temperaturze 150 stopni na drugim od dołu poziomie piekarnika. Upieczony sernik odstawić do ostudzenia na minimum dwie godziny Następnie wstawić do lodówki do stężenia na 6 godzin a najlepiej na całą noc. Po stężeniu sernika przygotować polewę czekoladową. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej dodać mleczko kokosowe dokładnie wymieszać. Gotową polewą polać sernik, odstawić do lodówki na kilka minut do stężenia.

Przepis pochodzi z bloga kulinarnego na Instagramie #piotrgotuje

(Agnieszka Filipowicz)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%