Jego samodzielne wykonanie wymaga cierpliwości i dość żmudnego wałkowania, ale domowy makaron smakuje lepiej niż ten kupiony w sklepie. W czasach koronawirusa, który zamknął nas w domach, warto poświęcić czas na zrobienie tej slowfoodowej potrawy.
SKŁADNIKI:
250 dg maki pszennej (na makaron bardziej nadają się mąki z niższymi numerami)
2 jajka
ok. 1 lyżki oliwy
szczypta soli
szczypta kurkumy - opcjonalnie
WYKONANIE:
Mieszamy mąkę z łyżką oliwy i szczyptą soli oraz jajkami. Wyrabiamy w misce, aż składniki się połączą. Przekładamy na stolnicę i zagniatamy, składając ciasto do środka. Wyrabiamy je do momentu, aż stanie się elastyczne. Gładkie ciasto owijamy folią do żywności i pół godziny chłodzimy.
Schłodzone dzielimy na trzy części. Każdy z kawałków rozwałkowujemy bardzo cienko, na kształt prostokąta i pozostawiamy do przeschnięcia na kilkanaście minut. Następnie rozwałkowane placki oprószamy mąką i zwijamy w rulon, kroimy na cienkie paseczki, rozrzucamy, by się nie skleiły i pozostawiamy do przeschnięcia na parę minut. Makaron wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy 2-3 minuty. Odcedzamy na durszlaku.
14.11.2024
ODSTĄPIĘ dobrze prosperujący Sklep Odzieżowy - Chr...
08.11.2024
WYCINKA drzew, karczowanie, zrębkowanie. Minikopar...
08.11.2024
DREWNO opałowe, zrębki. Transport. Tel. 572-632-99...
05.11.2024
ZATRUDNIĘ od zaraz pracownika fizycznego do pracy ...
01.11.2024
GABINET Psychologiczno - Terapeutyczny PRYZMAT Kat...
29.10.2024
ZATRUDNIĘ pracownika fizycznego do układania kostk...
17.09.2024
ŚLUSARZY, spawaczy, montażystów, praca na warsztac...
Atos08:38, 22.03.2020
0 0
A co zrobić z jajkami? może ugotować na twardo lub miękko? super przepis! 08:38, 22.03.2020
VitekSprytek10:02, 22.03.2020
0 0
,, slowfoodowej'' ? o matko boska! 10:02, 22.03.2020