Domowy makaron do rosołu - przelom.pl
Zamknij

Domowy makaron do rosołu

06:01, 22.03.2020 Agnieszka Filipowicz
Skomentuj

Jego samodzielne wykonanie wymaga cierpliwości i dość żmudnego wałkowania, ale domowy makaron smakuje lepiej niż ten kupiony w sklepie. W czasach koronawirusa, który zamknął nas w domach, warto poświęcić czas na zrobienie tej slowfoodowej potrawy.

SKŁADNIKI:

250 dg maki pszennej (na makaron bardziej nadają się mąki z niższymi numerami)
2 jajka
ok. 1 lyżki oliwy
szczypta soli
szczypta kurkumy - opcjonalnie

WYKONANIE:

Mieszamy mąkę z łyżką oliwy i szczyptą soli oraz jajkami. Wyrabiamy w misce, aż składniki się połączą. Przekładamy na stolnicę i zagniatamy, składając ciasto do środka. Wyrabiamy je do momentu, aż stanie się elastyczne. Gładkie ciasto owijamy folią do żywności i pół godziny chłodzimy.

Schłodzone dzielimy na trzy części. Każdy z kawałków rozwałkowujemy bardzo cienko, na kształt prostokąta i pozostawiamy do przeschnięcia na kilkanaście minut. Następnie rozwałkowane placki oprószamy mąką i zwijamy w rulon, kroimy na cienkie paseczki, rozrzucamy, by się nie skleiły i pozostawiamy do przeschnięcia na parę minut. Makaron wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy 2-3 minuty. Odcedzamy na durszlaku.

 

 

(Agnieszka Filipowicz)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(2)

AtosAtos

0 0

A co zrobić z jajkami? może ugotować na twardo lub miękko? super przepis! 08:38, 22.03.2020

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

VitekSprytekVitekSprytek

0 0

,, slowfoodowej'' ? o matko boska! 10:02, 22.03.2020

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

OGŁOSZENIA PROMOWANE

0%