Przełom Online
Bazylia – przydatna nie tylko kuchni
To niezwykle cenione zioło. Jest zarówno przyprawą, jak i naturalnym lekarstwem.
![Bazylia – przydatna nie tylko kuchni](https://imgcdn1.przelom.pl/im/v1/news-900-widen-wm/2020/02/09/29605_1581239440_09113300.jpg)
Bazylia wywiera korzystny wpływ na pracę układu trawiennego, wspomagając proces wydzielania soku żołądkowego, dlatego dobrze sprawdzi się w przypadku niestrawności. Można na przykład łyżkę suszonej bazylii wsypać do kubka i zalać i postawić pod przykryciem, by się dobrze zaparzyła.
Bazylia działa rozkurczająco i kojąco, niweluje nadmiar gazów i pomaga przyswoić niektóre składniki odżywcze. To ziele bogate jest w witaminy A, C i B5, wapń oraz magnez. Olejek eteryczny wydzielany przez liście nadaje się do relaksujących kąpieli. Jego użycie zaleca się również w przypadku przeziębień oraz grypy, gdyż bazylia wykazuje działanie przeciwzapalne. Okłady z olejku bazylii działają kojąco na bolący brzuch podczas miesiączki.
Doskonale znane jest jej zastosowanie w kuchni. Bazylia bardzo dobrze nadaje się do wielu potraw mięsnych oraz warzywnych. Komponuje się z sosami, pieczeniami, zupami oraz sałatkami. Jest też wykorzystywana do dekoracji potraw.
A wy do czego używacie bazylii?