Nie masz konta? Zarejestruj się

Materiały promocyjne

Szklanka do kawy? W czym elegancko podać kawę?

16.05.2019 23:38 | 0 komentarzy | 552 odsłony | red

Materiał promocyjny

Każdy smakosz kawy wie, że oprócz odpowiedniego sposobu parzenia tego napoju, ostateczny smak jest również uzależniony od sposobu jego podania, a dokładnie od kształtu naczynia, z jakiego wypijamy kawę.

0
Szklanka do kawy? W czym elegancko podać kawę?
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

W jakim naczyniu kawa smakuje najlepiej?

Zapewne ilu na świecie smakoszy kawy, tyle opinii na temat tego, jak i w czym powinno się ją podawać. Dla jednych najlepszym naczyniem na ten czarny, gorący napój będzie tradycyjny, duży, ceramiczny kubek, dla innych porcelanowa filiżanka ze spodeczkiem. Jeszcze inni za jedyne, słuszne rozwiązanie uważają wysoką szklankę, w której zobaczyć można warstwy kawowego napoju – np. cafe latte przed ich wymieszaniem. O gustach, jak wiadomo, nie należy dyskutować. Istnieje jednak kawowy savoir-vivre, według którego konkretne rodzaje kaw podawać należy w przeznaczonych do tego naczyniach.

Savoir-vivre podawania kawy

Jeśli pijemy kawę w pracy lub w domu, np. do śniadania, oczywiście możemy skorzystać ze zwykłego kubka czy szklanki z duralexu. Podobnie zachowamy się podczas nieoficjalnych spotkań ze znajomymi. Jednak oficjalne przyjęcie, czy też biznesowe spotkanie wymaga zaserwowania napoju w specjalnej filiżance z porcelany lub fajansu. Filiżanka do kawy różni się nieco od tej przeznaczonej do picia herbaty, choć wyglądem jest do niej bardzo zbliżona. Różnica polega przede wszystkim na obwodzie brzegu, który jest bardzo zbliżony do obwodu podstawy filiżanki. Ponieważ kawa (o ile nie jest kawą mrożoną) najlepiej smakuje na ciepło, naczynie do jej podawania powinno utrzymywać temperaturę jak najdłużej. Dlatego filiżanki do kawy zwykle są bardzo cienkie, dzięki czemu napar utrzymuje temperaturę Jeśli jednak posiadamy zastawę o nieco grubszych ściankach, wystarczy, że podgrzejemy naczynia przed ich podaniem. Dzięki temu kawa zachowa odpowiednią temperaturę nawet przez 15 minut.

Specjalne naczynia do kawy

Bariści, czyli specjaliści od doboru, sposobu parzenia oraz podawania kawy, doskonale wiedzą, że do poszczególnych rodzajów tego napoju przeznaczone są specjalne naczynia. Na przykład filiżanka lub szklanka przeznaczona do espresso nie będzie miała więcej niż 50 ml pojemności. Powinna być wykonana z grubej porcelany lub szkła z podwójną ścianką, a kształtem musi przypominać literę V. Cappuccino powinno się serwować w grubych, porcelanowych naczyniach o pojemności od 150 do 180 ml. Do cafe latte odpowiednia będzie z kolei wysoka szklanka do kawy o pojemności 250 ml. W podobnym naczyniu można podać również macchiato lub napój kawowy z lodami i bitą śmietaną.

Kawa lub herbata jako doskonały dodatek do deseru

Kawa albo herbata, zarówno podana na gorąco, jak i w wersji mrożonej to doskonały dodatek do każdego deseru – nie tylko ciasta, ale i chłodzących lodów, które cieszą się największą popularnością podczas letnich uroczystości. W jaki sposób podać lodowy deser, by kusił apetycznym wyglądem, a przy tym był podany w eleganckim naczyniu? Warto zainspirować się artykułem: „Pucharki do lodów dla kawiarni i lodziarni – na co należy zwrócić uwagę?”.

Szklanki do kawy to nie tylko sposób na eleganckie serwowanie tego pobudzającego napoju, ale także praktyczny element zastawy stołowej, która sprawdzi się w każdym domu.

Materiał promocyjny