Pikantny kurczak w sosie śmietanowym z nutką jagód - przelom.pl
Zamknij

Pikantny kurczak w sosie śmietanowym z nutką jagód

15:00, 08.07.2023
Skomentuj Słodko - kwaśny smak sosu i pikantny kurczak naprawdę się lubią Słodko - kwaśny smak sosu i pikantny kurczak naprawdę się lubią

Jeśli nie macie pomysłu na obiad lub kolację możecie wypróbować nasz przepis. Danie jest bardzo smaczne i proste w przygotowaniu.

Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
2 torebki ryżu
garść jagód
sól, pieprz

marynata: 1/ 2 szklanki oliwy z oliwek, 2 łyżeczki majeranku, 1 łyżeczka ostrej papryki, 1 łyżeczka papryki wędzonej, 2 łyżeczki oregano, 2 łyżeczki curry, sok z 1/ 3 limonki

Pierś z kurczaka płuczemy i kroimy w niewielkie kostki. Wkładamy na ok. 1 h do marynaty. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy kilka minut. Zostawiamy resztę oliwy z przyprawami.

sos śmietanowy: 1gęsta śmietana, sól, pieprz do smaku. Śmietanę wlewamy na patelnię, gdzie wcześniej smażył się kurczak i gotujemy minimalnym ogniu, dokładnie mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem. Czekamy aż sos lekko zgęstnieje, mieszając.

Gotujemy ryż.

Garść jagód wrzucamy do miseczki i ucieramy z 1/ 2 łyżeczki cukru.

Ugotowany ryż wykładamy na talerz i posypujemy delikatnie papryką i polewamy odrobiną utartych jagód, obok dodajemy mięso i polewamy je sosem śmietanowym. Talerz ozdabiamy sosem z jagodowym. Smacznego!

 

(Ewa Solak)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%