Osoby, które chcą schudnąć, często myślą, że jedzenie muszą ograniczyć do minimum. Muszę ich przekonywać, by jedli więcej. W diecie nie chodzi o to, by nic nie jeść. Trzeba jeść, tylko zdrowo - mówi mgr Ewa Chojnacka, biotechnolog i dietetyk z Natur House w Chrzanowie.
Anna Jarguz: Czy każdy może schudnąć?
Ewa Chojnacka: Uważam, że tak. Trzeba jednak wiedzieć, że odchudzanie samo w sobie nie jest obojętne dla naszego organizmu. Jeśli robimy to nieprawidłowo, za parę miesięcy czy lat możemy mieć poważne problemy ze zdrowiem.
Czym ryzykujemy?
- Bardzo poważnymi chorobami. Nieumiejętne odchudzanie może być przyczyną rozregulowania metabolizmu, stanów zapalnych, problemów z żołądkiem, nerkami, jelitami, może zwiększać ryzyko występowania nowotworów. Dlatego w trakcie diet odchudzających ważna jest pomoc dietetyka oraz wspomaganie odpowiednimi suplementami, czyli koncentratami substancji odżywczych, które powinny stanowić uzupełnienie normalnej diety. Lepiej jednak nie zażywać ich na własną rękę, tylko po konsultacji ze specjalistą.
Jak to jest, że chcąc zeszczupleć, zwykle ograniczamy jedzenie i nie zawsze chudniemy...
- Na masę ciała mają wpływ czynniki zależne od nas: sposób odżywiania, aktywność fizyczna, stres, a także te, na które nie mamy wpływu: predyspozycje genetyczne, wrodzone schorzenia. Wcale nie jest powiedziane, że aby być szczupłym, trzeba mało jeść. Trzeba przede wszystkim zdrowo się odżywiać. Często przychodzą do mnie osoby z nadwagą, a nawet otyłe i w trakcie wywiadu okazuje się, że w ciągu dnia jedzą bardzo mało. Omijają jednak śniadanie, obiad i dopiero wieczorem jedzą obfitą kolację i do tego przekąski.
Ile posiłków dziennie powinniśmy jeść i który jest najważniejszy?
- Moim zdaniem wszystkie są ważne. A najważniejsze są te trzy główne: śniadanie, obiad i kolacja. Dodatkowo powinniśmy jeszcze jeść drugie śniadanie i podwieczorek. Na pewno lepiej jeść mniej, a częściej, niż rzadziej i w dużych ilościach.
Co jest najtrudniejsze w odchudzaniu?
- Zmiana nawyków żywieniowych. Osoby, które chcą schudnąć, bardzo często myślą, że jedzenie powinny ograniczyć do minimum. Sporo się muszę namęczyć, by je przekonać, że w diecie wcale nie chodzi o to, by mało jeść. Trzeba jeść porcje o odpowiedniej objętości i dobrze zbilansowane. Dorosły mężczyzna nie może jeść na obiad dwóch listków sałaty i kawałka ugotowanego kurczaka. Przestrzegam też przed monodietami. Przynoszą szybki rezultat, ale potrafią bardzo zaszkodzić organizmowi.
Jakie jest zdrowe tempo odchudzania?
- Od pół kilograma do kilograma tygodniowo. Moim zdaniem to w sam raz. Trzeba jednak pamiętać, że u różnych osób wygląda to inaczej.
Z pani obserwacji wynika, że odżywiamy się coraz zdrowiej?
- Wydawać by się mogło, że przy tylu akcjach w internecie, telewizji, powinno być dużo lepiej. Jednak biorąc pod uwagę fakt, że polskie dzieci tyją najszybciej w Europie, dobrze niestety nie jest.
Z czego to wynika?
- Robiąc zakupy, wkładamy do koszyka to, co właśnie jest reklamowane w telewizji. Mało kto czyta etykiety, a to duży błąd. Jemy za dużo żywności przetworzonej - parówek, szynek, kolorowych jogurtów. Nasze dzieci pochłaniają ogromne ilości cukru. Później są tego efekty.
17.12.2024
MALOWANIE, tapetowanie. Krótkie terminy., Tel. 784...
17.09.2024
ŚLUSARZY, spawaczy, montażystów, praca na warsztac...
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz