Piec konwekcyjny - dlaczego warto kupić go do restauracji? - przelom.pl
Zamknij

Piec konwekcyjny - dlaczego warto kupić go do restauracji?

red + 13:10, 02.06.2021
Skomentuj

Dobry piec konwekcyjny to jeden z najważniejszych elementów wyposażenia restauracji. Profesjonalne urządzenie ma o wiele więcej funkcji niż sprzęt przeznaczony do użytku domowego. Pozwala na przygotowywanie wielu potraw jednocześnie, dodatkowo w krótszym czasie, znacznie usprawniając prace w lokalu. O czym trzeba wiedzieć, wybierając piec konwekcyjny? Sprawdźmy.

Doskonale przyrządzone potrawy sprawiają, że goście chętnie wracają do restauracji. Każdemu szefowi kuchni zależy więc na powtarzalności dań, a przy tym zoptymalizowaniu prac. Piece konwekcyjne to urządzenia, które wydobywają ze składników to, co najlepsze.

Jak działa piec konwekcyjny?

Działanie urządzenia opiera się na zjawisku konwekcji. Powietrze jest wtłaczane do wnętrza pieca przez wentylatory, a następnie podgrzewane i wprawione w ruch. Po zakończeniu procesu zużyte powietrze zostaje odprowadzone na zewnątrz, po uprzednim oczyszczeniu z cząstek zapachu i tłuszczu przez filtry. Filtry oczyszczają również powietrze cyrkulujące wewnątrz, dzięki czemu nie dochodzi do mieszania się aromatów przygotowywanych potraw.

Równe rozprowadzanie ciepłego powietrza po komorze pieca sprawia, że potrawy pieką się równomiernie, a do tego szybciej. Ogromnym plusem takiego urządzenia jest to, że można w nim jednocześnie przygotowywać większą liczbę porcji, w krótszym czasie i zużywając mniejszą ilość energii i wody.

Dobrym rozwiązaniem są też piece konwekcyjne z funkcją nawilżania. Sprawdzają się przede wszystkim w takich miejscach, jak piekarnie czy punkty piekarnicze. Komora z nawilżaniem jest pomocna podczas rozmrażania, a także wyrastania pieczywa. Na rynku dostępne są też piece konwekcyjno-parowe. Dzięki naparowaniu wnętrza urządzenia do 100% wilgotności i kombinacji suchego powietrza i pary wodnej naturalne walory smakowe stają się jeszcze bardziej wyraziste, a danie pełniejsze.

Zalety pieców konwekcyjnych

Piec konwekcyjny to urządzenie, którego nie może zabraknąć w gastronomii - szczególnie w dużych restauracjach w hotelach czy zapleczach gastronomicznych przy salach bankietowych, w firmach cateringowych, ale też mniejszych lokalach. Sprzęt ma naprawdę wiele zalet, które docenią kucharze niezależnie od profilu miejsca:

  • możliwość wydawania większej liczby porcji, czego konsekwencją może być zwiększenie liczby gości w restauracji;
  • przygotowywane w piecu danie staje się w zasadzie "bezobsługowe", tzn. nie trzeba tracić czasu np. na przewracanie mięsa czy warzyw;
  • zjawisko konwekcji, a jednocześnie system filtrów sprawiają, że potrawy mają naturalny, ale wyrazisty aromat;
  • pieczone ryby i mięsa zachowują pożądaną wilgotność - piec konwekcyjny nie wysusza potraw;
  • dzięki konwekcji można przygotowywać potrawy bez dodatku tłuszczu;
  • piece konwekcyjne pozwalają na przygotowanie dania na różne sposób - za pomocą pieczenia, smażenia, blanszowania, grilowania oraz duszenia. Interesującą opcją jest też regeneracja dań;
  • dzięki urządzeniu można uzyskać powtarzalny smak dań, co jest kluczowe w lokalach gastronomicznych.

Jak wybrać najlepszy piec gastronomiczny do lokalu?

Przede wszystkim trzeba sprecyzować, czego oczekujemy: urządzenia konwekcyjnego czy pieca z dodatkowymi funkcjonalnościami. Ponadto sprzęt należy dobrać przede wszystkim z myślą o wielkości lokalu i liczbie obsługiwanych gości (w dużych restauracjach sprawdzają się przede wszystkim piece konwekcyjno-parowe o większej mocy). Warto upewnić się co do łatwości i intuicyjności obsługi oraz dodatkowych funkcji, jak np. automatyczne czyszczenie. Taki nowoczesny piec znacznie usprawni prace w kuchni.

 

Więcej porcji mniejszym nakładem czasu, pracy i energii elektrycznej. Zakup profesjonalnego pieca konwekcyjnego zdecydowanie się opłaca, a inwestycja szybko się zwróci. Tego rodzaju urządzenie pozwoli na optymalizację obowiązków w kuchni, dzięki czemu wszystko będzie przebiegało tu jak w zegarku.

(artykuł sponsorowany)
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz


Dodaj komentarz

🙂🤣😐🙄😮🙁😥😭
😠😡🤠👍👎❤️🔥💩 Zamknij

Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu przelom.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz

OSTATNIE KOMENTARZE

Klub z PPN Chrzanów wycofał zespół z rozgrywek

W sezonie 2020/21 w klasie okręgowej rywalizowało 17 drużyn z trzech podokręgów w tym 7 z wadowickiego. Rok później na 16 zespołów były tylko 4 z wadowickiego i jeszcze w trakcie wycofał się jeden. Działacze z Wadowic postanowili działać i w przerwie między sezonami utworzyli dwie grupy A klasy tym samym powiększając sobie o jedno miejsce więcej przy awansach swoich zespołów i szansę dla dodatkowych dwóch w barażach. Efekt po obecnym sezonie jest taki jaki jest. Klub z Jaworzna musiał jeździć po 80 km i więcej na mecze np. do Suchej Beskidzkiej, Juszczyna czy Zawoi. Klasa okręgowa wadowicka, po tym sprytnym zabiegu stała się prawdziwą wadowicką. Udział klubów z PZPN Chrzanów i PPN Oświęcim w najbliżych sezonach w rozgrywkach tej klasy okręgowej będzie tylko takim abstrakcyjnym dodatkiem. W sumie i tak poziom jaki reprezentują te dwa podokręgi w A klasie, nie zasługuje na więcej przedstawicieli. W tegorocznych barażach mieliśmy tego znakomity przykład. Wicelider Tęcza Tenczynek został dosłownie upokorzony w meczu z Jałowcemw Stryszawie.

Kibic

04:27, 2025-07-01

Mieszkaniec: zróbmy parking na dawnym targowisku

Chcieliście chłopczyka w kiecce, pajaca w okularach, który niszczy wam miasteczko? To macie. Uśmiechajcie sie brygada, co tacy smutni jesteście, Pan trzyma odwrotnie transparent z napisem Robert Maciaszek.

Bążur

22:41, 2025-06-30

Mieszkaniec: zróbmy parking na dawnym targowisku

I to jest bardzo dobry pomsł tego Pana. Kamienice , apartamentowca,bloki mozna budować wszędzie nawet na obrzeżach miasta ale parkingu na obrzeżach sie zrobić nie da ! zrobić nawet płatny parking z biletami , szlabanami i miasto by zarabiało już zawsze na tym.

TexRexsasss

22:20, 2025-06-30

Kąpieliska u nas i u sąsiadów. Gdzie i za ile?

Polecam GLINIAK w Bolęcinie, wstęp i parking za darmo - bez łaski, bez dzikich tłumów i chamstwa

miramar

20:46, 2025-06-30

0%